Francuska zupa cebulowa z grzankami i tartym serem


zupy / czwartek, 11 czerwca, 2015
Kwintesencja kuchni francuskiej. Jej smak zna chyba ka?dy. Wbrew pozorom tak? zup? przygotowuje si? nieziemsko prosto.

Mo?na j? tylko posypa? serem ??tym i grzankami, jednak ?wietnie sprawdzi si? zapiekana np pod ciastem francuskim, lub po prostu pod grub? warstw? ??tego sera! Ka?dy znajdzie co? dla siebie! Bon appetit!

sk?adniki:
5 ?rednich cebul
1 l bulionu
starty ??ty ser
grzanki
5 ?y?ek mas?a
sl, pieprz
posiekana natka pietruszki

Mas?o roztapiamy w garnku. Cebul? kroimy w pirka i przysma?amy na ma?le 20 minut, a? b?dzie lekko rumiana. Zalewamy bulionem i gotujemy 20-25 minut, a? cebula b?dzie mi?kka. Dodajemy pieprz i je?li zachodzi taka potrzeba rwnie? sl. Zup? przelewamy do misek, posypujemy grzankami, posiekan? natk? pietruszki i du?? ilo?ci? ??tego sera.