Francuska zupa cebulowa z grzankami i tartym serem


zupy / czwartek, 11 czerwca, 2015
Kwintesencja kuchni francuskiej. Jej smak zna chyba każdy. Wbrew pozorom taką zupę przygotowuje się nieziemsko prosto.

Można ją tylko posypać serem żółtym i grzankami, jednak świetnie sprawdzi się zapiekana np pod ciastem francuskim, lub po prostu pod grubą warstwą żółtego sera! Każdy znajdzie coś dla siebie! Bon appetit!

składniki:
5 średnich cebul
1 l bulionu
starty żółty ser
grzanki
5 łyżek masła
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki

Masło roztapiamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na maśle 20 minut, aż będzie lekko rumiana. Zalewamy bulionem i gotujemy 20-25 minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pieprz i jeśli zachodzi taka potrzeba również sól. Zupę przelewamy do misek, posypujemy grzankami, posiekaną natką pietruszki i dużą ilością żółtego sera.