Dzie? dobry moje kochane G?odomorki! 🙂
Przyznaj?, ?e wczoraj kompletnie brak?o mi czasu na dodanie przepisu z lunchboxami – a? wstyd!
Ale dzisiaj nadrabiam i spiesz? do Was z now? dawk? przepisw 🙂
W tym tygodniu krluj? ?wie?e brzoskwinie i typowo w?oskie smaki 🙂 Ogromnie polecam Wam dro?d?owe bu?eczki – s? przepyszne!
a poni?ej rozpiska co gotujemy w tym tygodniu 🙂

1. PONIEDZIA?EK
?niadanie: Omlet z frankfurterk?, pomidorem i serem ??tym
drugie ?niadanie:Bu?eczka dro?d?owa z past? warzywn?, mozzarell? i pomidorem
lunch: ?oso? z makaronem, cukini? i suszonymi pomidorami

Omlet z frankfurterk?, pomidorem i serem ??tym
sk?adniki na 2 porcje:
4 jajka
1 frankfurterka
plaster ??tego sera
p? pomidora
Jajka rozk?camy i przelewamy do wysmarowanego olejem naczynia ?aroodpornego. Do ?rodka omleta wrzucamy pokrojon? w plasterki frankfurterk?, posiekany ??ty ser i kawa?ki pomidora. Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach.

Bu?eczka dro?d?owa z past? warzywn?, mozzarell? i pomidorem
sk?adniki na 4 bu?eczki:
2 szklanki m?ki pszennej
18g ?wie?ych dro?dzy
szczypta soli
p? szklanki ciep?ego mleka
szczypta cukru
1 jajko
?y?ka oleju
do ?rodka : 2 plastry mozzarelli twardej, p? pomidora, 2 ?y?ki pasty warzywnej (u?y?am pasty grillowane warzywa z Lidla) lub pesto bazyliowego
W ma?ej miseczce rozkruszamy dro?d?e, wlewamy 2 ?y?ki mleka i szczypt? cukru – dok?adnie mieszamy i odstawiamy w ciep?e miejsce na ok. 15 minut. Do drugiej miski wsypujemy m?k?, sl i wlewamy reszt? mleka, rozk?cone jajko i zaczyn dro?d?owy. Wszystkie sk?adniki dok?adnie ??czymy. Ciasto odstawiamy na ok. 1 h do wyro?ni?cia. Nast?pnie nale?y rozwa?kowa? ciasto na kszta?t prostok?ta. Ciasto smarujemy past? warzywn?, posypujemy serem i uk?adamy plastry pomidora. Zawijamy ciasto jak rolad? wzd?u? d?u?szej kraw?dzi i pieczemy ok. 25-28 minut w 180 stopniach, a? ciasto b?dzie rumiane. Ca?? rolad? dzielimy na 4 cz??ci po wystygni?ciu.

?oso? z makaronem, cukini? i suszonymi pomidorami
sk?adniki na 2 porcje:
200g ?ososia
1 ?y?ka pesto bazyliowego
2-3 plastry pomidora
gar?? tartej mozzarelli
200g makaronu kolanka
1 cukinia
5 suszonych pomidorw
?ososia dzielmy na p?, wierzch smarujemy pesto, nak?adamy plastry pomidora i posypujemy tart? mozzarell?. Pieczemy 18 minut w 180 stopniach. Na 1 ?y?ce oleju z suszonych pomidorw przysma?amy pokrojon? w kostk? cukini?, a po ok. 3-4 minutach dodajemy suszone pomidory, rwnie? pokrojone w kostk?. Podsma?amy kolejny 3 minuty i dodajemy surowy makaron. Zalewamy wod? tak aby przykry?a makaron i gotujemy do mi?kko?ci, a? makaron wypije ca?? wod?.
2. WTOREK
?niadanie:Omlet z frankfurterk?, pomidorem i serem ??tym
drugie ?niadanie:Bu?eczka dro?d?owa z past? warzywn?, mozzarell? i pomidorem
lunch: ?oso? z makaronem, cukini? i suszonymi pomidorami

Omlet z frankfurterk?, pomidorem i serem ??tym
Bu?eczka dro?d?owa z past? warzywn?, mozzarell? i pomidorem
?oso? z makaronem, cukini? i suszonymi pomidorami
PRZEPISY POWY?EJ 🙂
3. ?RODA
?niadanie: Pieczony nale?nik z brzoskwiniami
drugie ?niadanie:Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami
lunch: Sa?atka z indykiem, jajkiem i ?urawin?

Pieczony nale?nik z brzoskwiniami
sk?adniki na 2 porcje:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki m?ki
3 jajka
?y?ka cukru
szczypta cynamonu
szczypta cynamonu
2 brzoskwinie
Wszystkie sk?adniki oprcz brzoskwini ??czymy razem. Przelewamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego olejem. Wrzucamy na wierzch pokrojon? w kostk? brzoskwini?. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami
250g jogurtu greckiego
1 opakowanie cukru waniliowego
100g m?ki pszennej
60g m?ki owsianej
2 jajka
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
2 brzoskwinie pokrojone w kostk?
Jogurt mieszamy z jajkami, nast?pnie dodajemy m?ki, cukier i proszek, a nast?pnie mieszamy a? uzyskamy jednolit? mas?. Pod koniec wrzucamy pokrojon? w kostk? brzoskwini?. Na patelni nale?nikowej wysmarowanej t?uszczem sma?ymy ma?e placuszki (po ?y?ce ciasta na placuszek). Sma?ymy na wolnym ogniu. Jak b?dzie rumiany z jednej strony to przek?adamy na drug? i sma?ymy, a? b?d? rumiane.

Sa?atka z indykiem, jajkiem i ?urawin?
sk?adniki na 2 porcje:
pol?dwiczka z indyka
1 ?y?ka czubricy
2 ?y?ki oleju
na ka?d? porcj?:
1 ma?a sa?ata rzymska
p? ogrka
gar?? ?urawiny
1 ugotowane na twardo jajko
60g ugotowanego ry?u
sos: 1/2 ?y?ki oleju, p? ?y?eczki musztardy, 1 ?y?eczka soku z cytryny
Pol?dwiczk? marynujemy w oleju z czubric? i odstawiamy na noc do zamarynowania (lub min. 1 godzin?). Pieczemy 18 minut w 180 stopniach.
Sa?at? szatkujemy, ogrka kroimy w plasterki, jajko rozdrabniamy za pomoc? widelca, a indyka kroimy w plastry. W pude?ku umieszczamy sa?at? i warstwowo ogrka, ?urawin?, jajko i indyka, a ry? uk?adamy osobno. Sa?at? polewamy sosem.
sos: 1/2 ?y?ki oleju, p? ?y?eczki musztardy, 1 ?y?eczka soku z cytryny
Pol?dwiczk? marynujemy w oleju z czubric? i odstawiamy na noc do zamarynowania (lub min. 1 godzin?). Pieczemy 18 minut w 180 stopniach.
Sa?at? szatkujemy, ogrka kroimy w plasterki, jajko rozdrabniamy za pomoc? widelca, a indyka kroimy w plastry. W pude?ku umieszczamy sa?at? i warstwowo ogrka, ?urawin?, jajko i indyka, a ry? uk?adamy osobno. Sa?at? polewamy sosem.
4. CZWARTEK
?niadanie:Pieczony nale?nik z brzoskwiniami
drugie ?niadanie:Jogurtowe placuszki z brzoskwiniami
lunch: Sa?atka z indykiem, jajkiem i ?urawin?
5. PI?TEK
?niadanie:P?atki ry?owe z czekolad? i malinami
drugie ?niadanie:Owsianka kokosowa z malinami i czekolad?
lunch: Komosa ry?owa z serem halloumi i ?ososiem w?dzonym

P?atki ry?owe z czekolad? i malinami
sk?adniki na 3 porcje:
110 g p?atkw ry?owych
400 ml mleka lub napoju ro?linnego
na ka?d? porcj?: 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 ?y?ki malin
Mleko razem z p?atkami zagotowujemy i gotujemy do mi?kko?ci ok. 10 minut. Podajemy na ciep?o z czekolad? i malinami.

Owsianka kokosowa z malinami i czekolad?
sk?adniki na 2 porcje
20g p?atkw owsianych
30g p?atkw ry?owych
150 ml mleka kokosowego
?y?eczka cukru
na ka?d? porcj?: 3 kostki czekolady, gar?? borwek i gar?? malin
W garnku mieszamy p?atki owsiane, ry?owe, mleko i cukier, zagotowujemy i gotujemy do mi?kko?ci ok. 10-15 minut. Odstawiamy do wystygni?cia, przek?adamy do pude?ek i posypujemy posiekan? czekolad?, borwkami i malinami.

Komosa ry?owa z serem halloumi i ?ososiem w?dzonym
sk?adniki:
1 porcja
40g komosy ry?owej
50 g w?dzonego ?ososia
1/4 opakowania serka halloumi
gar?? pestek dyni
1/4 awokado
4 pomidorki koktajlowe
gar?? miksu sa?at
1/4 ogrka
sos: 1 ?y?ka oleju z awokado, sl, pieprz, sok z cytryny, szczypta oregano
Komos? ry?ow? gotujemy w proporcji 1:2, czyli dwa razy wi?cej wody ni? komosy. Odrobin? soli. Ser halloumi kroimy w kostk? i przysma?amy na patelni, a? b?dzie z?ocisty. ?ososia, awokado, pomidorki i ogrka kroimy w kostk?/?wiartki i mieszamy z miksem sa?at (oprcz ?ososia). W pude?ku umieszczamy sa?atk? wymieszan? z sosem, komos? ry?ow? i na wierzch ?ososia.SMACZNEGO LUNCHBOXA! :)



Te placuszki jogurtowe s? genialne.