Ciasto czekoladowe z sosem karmelowym na 1 urodziny bloga!


deser / sobota, 27 września, 2014
Kochani! Dokładnie rok temu powstał mój wspaniały blog. Chciałam Wam przede wszystkim podziękować, bo gdyby nie Wy, Czytelnicy, mój blog nie miałby sensu.

Dziękuję, za każdy komentarz, za każde miłe słowo, za odwiedziny na blogu, za wsparcie i za to, że dzięki Wam wiem, że to co robię ma sens! To naprawdę cudowne uczucie dzielić się z innymi swoja pasją. A dzisiaj wiem, że dla mnie blog i gotowanie to całe życie! Specjalnie z okazji pierwszych urodzin Creative In Kitchen mam do Was przepis na superczekoladowe ciasto z sosem karmelowym i prażonymi migdałami! Delikatne, wilgotne i niesamowicie pyszne!

składniki:
2 tabliczki czekolady deserowej
4 jajka
100 g blanszowanych migdałów
mała garść płatków migdałów
175 g masła
150 g mąki
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
120 g cukru
1 łyżka kakao
szczypta soli
polewa:
3-4 łyżki cukru
200 ml śmietanki kremówki
odrobina wody

Czekoladę połamaną na kawałki wrzucamy do miksera razem z masłem, cukrem, migdałami, kakao i solą. Składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli jednak masa będzie za gęsta dodajmy jedno lub dwa jajka i spróbujmy znowu miksować. Następnie dodajemy pozostała ilość jaj i mąkę z sodą oczyszczoną. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy i ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odrobinę opadnie, ale nie martwcie się, tak ma być (poza tym nie ma się co przejmować, przecież to domowe wypieki:) ).  Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wysypujemy na patelnię cukier i ustawiamy na dosyć mocny ogień i nie mieszając czekamy, aż się rozpuści cukier, a gdy już to nastąpi dolewamy stopniowo śmietankę kremówkę. Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy ciasto wcześniej polane sosem karmelowym. Smacznego! 🙂

5 Replies to “Ciasto czekoladowe z sosem karmelowym na 1 urodziny bloga!”

Komentarze są wyłączone.