Dania jednogarnkowe: #1 Farfalle z sosem pieczarkowym i drobiowymi pulpecikami


danie jednogarnkowe, makarony / piątek, 31 października, 2014
Kochani! Po raz kolejny Was zaniedbałam. Ostatnio natłok obowiązków sprawił, że czas całkowicie mi się wymykał, a w kuchni spędzałam coraz mniej czasu. Na szczęście powoli wszystko wraca do normy, więc wracam do Was z nowym cyklem.

Postanowiłam stworzyć cykl dla tych, którzy nie lubią zmywać, a jednocześnie lubią dobrze zjeść. Brzmi znajomo? Jeśli tak to ten cykl jest właśnie dla Ciebie! 🙂 Skoro jest to cykl dla studentów moje przepisy układam, aby nie tylko smakowały, ale również nie obciążyły naszego portfela (w końcu dla studentów cena to rzecz bardzo ważna!) Oczywiście, z przepisów może korzystać każdy nie tylko student 🙂 Serdecznie zapraszam Was do gotowania i już za tydzień następny przepis na sycący obiad!

składniki:
300 g makaronu farfalle (pełnoziarnisty albo pszenny do wyboru)
300 g mięsa mielonego drobiowego
400 g pieczarek
1 cebula
natka pietruszki
sól
szczypta pieprzu, bazylii suszonej i ostrej papryki
szklanka śmietany 12 %
2,5 szklanki wody
olej rzepakowy
1 łyżka bułki tartej

Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy bułkę tartą, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię i ostrą paprykę. Dokładnie łączymy składniki i formujemy małe pulpeciki. Z porcji 300 g mięsa mielonego wychodzi około 8-9 pulpecików. Aby łatwiej było formować kuleczki przygotowujemy sobie miseczkę z letnią wodą i moczymy ręce. Dzięki temu kulki nie przykleją nam się do dłoni. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy w garnku na oleju rzepakowym. Gdy cebula będzie szklista dodajemy pulpeciki i przysmażamy. Delikatnie obracamy mięso, uważając, żeby kulki nie straciły swojego kształtu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa. przysmażamy około 5 minut. Jeśli pieczarki nie puszczą wody to dodajemy odrobinę wody. Następnie dodajemy makaronu. Wszystko razem mieszamy i zalewamy 2,5 szklankami wody. Czekamy, aż nasze danie się zagotuje i gotujemy około 20 minut, aż makaron będzie miękki. Jeśli w naszym daniu będzie dużo wody należy gotować bez przykrycia. Jeśli jednak wody będzie mało należy położyć pokrywkę, jednak pamiętajmy, aby zostawić mały otwór. Gdy makaron będzie miękki dolewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut i nasze danie gotowe! 🙂