Lekki sezonowy lunch – koniecznie sprbuj, zanim sko?czy si? sezon!
Lekki sezonowy lunch to prawdziwa uczta do podniebienia. Wyobra? sobie kremowy bb, delikatna kasza gryczana, s?ona feta i chrupi?cy boczek – brzmi apetycznie, prawda?
Co wi?cej, przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt – zachwycaj?cy. Nie zwlekaj, bo sezon nied?ugo si? sko?czy!

sk?adniki na 4 porcje:
- 400g bobu
- 200g kaszy gryczanej palonej
- 150g boczku w plastrach w?dzonego
- 1/4 opakowania fety
- p? p?czka koperku
- 1/4 ?y?eczki soli + do posolenia wody do gotowania bobu
- 1/2 ?y?eczki pieprzu
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostk? i wrzucamy na such? patelni?. Podsma?amy przez kilka minut, a? t?uszcz si? wytopi, a boczek b?dzie rumiany. Dodajemy kasz? gryczan? i podlewamy szklank? wody. Gotujemy, a? kasza b?dzie mi?kka, dolewaj?c co jaki? czas wody, jak tylko kasza j? „wypije”.
Bb gotujemy w osolonej wodzie do mi?kko?ci przez ok. 8-10 minut. Studzimy i obieramy ze skrki.
Bb dodajemy do kaszy z boczkiem oraz mieszamy z posiekanym koperkiem. Doprawiamy sol? i pieprzem. UWAGA: Boczek zazwyczaj jest s?ony, wi?c warto sprbowa? kaszotto przed doprawieniem. Podajemy z pokruszon? u gry fet? i jeszcze wi?ksz? ilo?ci? koperku.
Smacznego!
Warto?ci od?ywcze: 398 kcal, B: 21g, T:15g, W: 50g


