Kaszotto z bobem, fetą i boczkiem


featured, kolacja, lunchbox, obiad / poniedziałek, 22 lipca, 2024

Lekki sezonowy lunch – koniecznie spróbuj, zanim skończy się sezon!

Lekki sezonowy lunch to prawdziwa uczta do podniebienia. Wyobraź sobie kremowy bób, delikatna kasza gryczana, słona feta i chrupiący boczek – brzmi apetycznie, prawda?

Co więcej, przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt – zachwycający. Nie zwlekaj, bo sezon niedługo się skończy!

składniki na 4 porcje:

  • 400g bobu
  • 200g kaszy gryczanej palonej
  • 150g boczku w plastrach wędzonego
  • 1/4 opakowania fety
  • pół pęczka koperku
  • 1/4 łyżeczki soli + do posolenia wody do gotowania bobu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Podsmażamy przez kilka minut, aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie rumiany. Dodajemy kaszę gryczaną i podlewamy szklanką wody. Gotujemy, aż kasza będzie miękka, dolewając co jakiś czas wody, jak tylko kasza ją “wypije”.

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez ok. 8-10 minut. Studzimy i obieramy ze skórki.

Bób dodajemy do kaszy z boczkiem oraz mieszamy z posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: Boczek zazwyczaj jest słony, więc warto spróbować kaszotto przed doprawieniem. Podajemy z pokruszoną u góry fetą i jeszcze większą ilością koperku.

Smacznego!

Wartości odżywcze: 398 kcal, B: 21g, T:15g, W: 50g