Fusilli ze szpinakiem i pesto


makarony, vege, zdrowo / piątek, 21 marca, 2014
Mimo, że przepis na makaron z sosem szpinakowym już Wam zaprezentowałam to dzisiaj troszkę inny przepis. Jak zauważyliście ostatnio zmieniam swoją kuchnię i staram się jadać zdrowe dania. Tym nawykiem chciałabym Was zarazić!

To, że zaczynamy jeść zdrowo nie znaczy, że musimy rezygnować z przyjemności. Jak wiecie bardzo lubię kuchnię włoską, której ogromną częścią są makarony. Jednak dla naszej sylwetki nie są zbyt odpowiednie. Co innego makaron pełnoziarnisty, który jest znacznie zdrowszy. Dzisiaj postanowiłam go wykorzystać w przepisie. Do tego zamieniłam śmietanę na jogurt i serek śmietankowy, a ser żółty na mozzarellę. Wyszło pycha!

składniki:
2 spore garści szpinaku
50-60g makaronu pełnoziarnistego (świderki)
1 łyżka serka śmietankowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
pół cebuli
1 łyżeczka pesto bazyliowego
1/4 kulki mozzarelli
kilka listków bazylii
sól, pieprz
oliwa z oliwek
olej

Makaron gotuję we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości. Na patelnię wlewam po łyżce oliwy z oliwek i oleju i po nagrzaniu wrzucamy pokroje w piórka cebulę i czosnek. Szpinak dokładnie myję i gdy cebula się zeszkli wrzucam na patelnię i dokładnie mieszam. W miseczce mieszam jogurt, serek i pesto i dorzucam do szpinaku. Na koniec posypuję odrobiną soli i pieprzu. Mozzarellę kroję w drobną kostkę. Połowę wrzucam do sosu, a połowę zostawiam do posypania na wierzch. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy mozzarellą i v’oila! (Z tych proporcji starczy na jedną porcję dania) bon appetit! 🙂