Pieczone polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym z kalafiorem i kuskusem i sałatką z rukoli


obiad / piątek, 14 marca, 2014
Przyjął się pewien stereotyp, że jeśli chcesz się zdrowo odżywiać to zazwyczaj z całej gamy dostępnych mięs musisz wybrać: kurczak albo indyk. Jednak mimo wszytsko chciałam Wam zaproponować przepis na pieczone polędwiczki, wciąż pyszne i lekkie!

Ja jestem jak najbardziej na tak. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie przepis do gustu. Koszt takiego dania też nie jest wysoki, więc nadaję się świetnie na jakąś okazję. Jest prosty, więc możecie zaskoczyć swoich gości, serwując im takie danie. Hmm.. może w najbliższą niedzielę? 🙂

składniki:
polędwiczka wieprzowa
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
szczypta przyprawy do wieprzowiny
sól pieprz
olej

Polędwiczki oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i po rozgrzaniu smażymy polędwiczki z każdej strony po 2 minuty. Następnie przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Musztardę i miód mieszamy ze sobą i wylewamy na polędwiczki. Pieczemy przez 15-20 minut w temp 180 stopni. Polędwiczka powinna być soczysta, ale nie krwista! Najlepiej po wyjęciu sprawdzić jak jest upieczone mięso, jeśli uznacie, że potrzebuje jeszcze być pieczone to wrzucamy do piekarnika na kolejne 5 minut.

100g kuskusu
200g kalafiora

Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kalafiora gotujemy. Gdy będzie już miękki, a kuskus gotowy, mieszamy je razem.

garść rukoli
tarta marchewka
10 pomidorków kokatjlowych
cebula czerwona
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia, oregano
Rukolę i marchewkę wrzucamy do miski, pomidorki kroimy na cząstki, a cebulę w krązki i również dorzucamy do rukoli. polewamy odrobiną octu balsamicznego i oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku.

Wszystko podajemy razem! Taka porcja spokojnie starczy dla 3 wygłodniałych osób (sprawdzone! :))
S M A C Z N E G O    K O C H A N I!