Kacze piersi w pomarańczach


obiad / wtorek, 18 lutego, 2014
Dzisiejszy przepis należy do takich, które robimy tylko na specjalną okazję. Czas na kaczkę!

Przede wszystkim ze względu na koszt, jednak mnie udało się znaleźć 3 kacze piersi za około 18 zł (Lidl). Jakościowo bardzo dobre, myślę, że cena też nie za wysoka. Kacze piersi w pomarańczach to moje ulubione danie. gdy tylko ich spróbujecie, nie będziecie mogli przestać ich robić! Gwarantuje Wam! 🙂 Odrobina luksusu na codzień, przecież nikomu nie zaszkodziła 🙂 Trzymajcie się cieplutko!

składniki:
3 kacze piersi
tymianek
majernek
sól i pieprz
olej
2 pomarańcze
młode ziemniaki
kawałek masła
łyżeczka cukru

Skórę kaczych piersi nacinamy w poprzek. Następnie posypujemy solą, pieprzem, suszonym majerankiem i tymiankiem i marynujemy około 30 minut. W tym czasie wyciskamy sok z jednej pomarańczy, a drugą pomarańczę filetujemy. W jaki sposób to zrobić? Noże odcinamy pomarańczową skórkę tak, żeby nie było na pomarańczach białej błonki. Teraz nóż wbijamy blisko białej błonki i z obu stron odcinamy cząstkę pomarańczy (tak jak na zdjęciu). Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w solonej wodzie około 5 minut(nie obieramy ze skórki). Później odcedzamy, kroimy w ósemki i smażymy na patelni. Rozgrzewamy odrobinę oleju na drugiej patelni i smażymy piersi najpierw skórą do dołu. Smażymy 5 minut i odwracamy i smażymy około 2 minut. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy sok pomarańczowy, układamy kacze piersi i wrzucamy do piekarnika na 20-25 minut nagrzanego do temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy piersi i dajemy im chwilę odpocząć. Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Sok pomarańczowy z naczynia żaroodpornego wlewamy do garnka i redukujemy (na mocnym ogniu gotujemy sok, aż zgęstnieje). Następnie słodzimy łyżeczką cukru, dodajemy kawałek masła i po jego rozpuszczeniu wrzucamy fileciki pomarańczy. Całość mieszamy i gotujemy około minutę. Kacze piersi kroimy i polewamy sosem i cząstkami pomarańczy. Podajemy z ziemniaczkami. I nasze wykwintne danie gotowe! 🙂