Batoniki musli z mrożonym bananowym jogurtem


deser, zdrowo / poniedziałek, 17 lutego, 2014
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, sięgamy zazwyczaj po napełnione kaloriami batony z czekoladą, lody, wafelki i torty. Od czasu do czasu nie ma w tym nic złego. Każdy zasługuje na odrobinę przyjemności.

Ale co jeśli jesteśmy słodyczoholikami, a jednak chcemy dbać o sylwetkę (i nie chcemy mieć cukrzycy w przyszłości). Moja alternatywa dla lodów i batonów to mrożony jogurt bananowy i batonik musli, zwany flapjack. Flapjack to typowy brytyjski batonik owsiany. Nie ma nic prostszego, a jest taaaki pyszny, że nie można się oprzeć! Sami wypróbujcie, a już nigdy nie będziecie opychać się zwykłymi batonami!

Batoniki musli:
składniki:
400 g płatków owsianych
4 garści sezamu
4 garści wiórków kokosowych
100 g żurawin suszonych
10 moreli suszonych
garść bananów suszonych
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
pół tabliczki czekolady deserowej
garść płatków migdałowych
6 łyżek miodu
kostka masła
Wszystkie składniki łączymy w misce. Masło roztapiamy i również wlewamy do naczynia. Dokładnie mieszamy. Możecie zrobić przepis z połowy składników. U mnie z powyższych proporcji wyszła blacha o wymiarach 25×35 cm i batony o grubości 3 cm. Wykładamy naszą masę na blachę, dokładnie dociskamy i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni, aż do złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika kroimy w kwadraty i czekamy aż ciastka ostygną. Takie batoniki mogą się kruszyć, ale tak właśnie powinno być 🙂

Bananowy jogurt mrożony:
2 jogurty naturalne
3 banany

Banany kroimy w kawałki i mrozimy. Tak samo jogurty wrzucamy do zamrażarki. Po około 5 godzinach wyjmujemy i czekamy około pół godziny. Banany wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.      Dodajemy jogurty i ponownie miksujemy i gotowe 🙂