Poniedziałkowy poranek nikomu chyba nie kojarzy się dobrze. Po odrobinie przerwy znowu musimy wstawać do pracy. Czas wreszcie ten poranek sobie umilić, najlepiej jakimś pysznym śniadaniem.
Dzisiaj dwa pomysły na śniadania, które nie tylko poprawią nam humor, ale również dadzą dużo energii na nadchodzący dzień! W menu jajecznica ze szczypiorkiem i crostini z pesto i sera żółtego oraz talerz ulubionych owoców z granolą, jogurtem miodowo-cynamonowym i pyszną czarną kawą z cynamonem, miodem i imbirem. Miłego dnia kochani! 🙂
Śniadanie dla niego:
Jajecznica ze szczypiorkiem i crostini z pesto i serem:
4 jajka
pół pęczka szczypiorku
masło
bagietka (lub jakakolwiek bułka)
pesto bazyliowe
ser żółty
pomidorki koktajlowe
herbata lub kawa
sól i pieprz
Jajecznice przygotowujemy według receptury starej jak świat! Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka rozkłócamy w miseczce i dodajemy sól i pieprz. Całość wlewamy na patelnie i smażymy do ulubionego poziomu ścięcia jajek. Pod koniec dodajemy szczypiorek i gotowe! Bułkę lub bagietkę kroimy, smarujemy pesto i układamy ser żółty. Wrzucamy na 5 minut do piekarnika do 160-180 stopni. Do tego przygotowujemy kawę lub herbatę jak kto lubi 🙂
Śniadanie dla niej:
Ulubione owoce z granolą i jogurtem miodowo-cynamonowym:
sezonowe lub mrożone owoce ( ile chcemy i jakie to nasz wybór, ja wybrałam truskawki, maliny, banany, mandarynki i ananasa)
jogurt
łyżeczka cynamonu
łyżeczka miodu
kawa
cynamon
imbir
miód
kakao
granola
Jogurt mieszamy z cynamonem i miodem. Na miseczce układamy pokrojone owoce. Do tego dania ja przygotowałam kawę gotowaną. Ostatnio czytałam, że ta kawa jest bardzo lekka i dobra na żołądek i nie traci swoich właściwości bo nie dajemy do niej mleka. Kawa z cynamonem, imbirem i kakao jest od dzisiaj moją ulubioną. Przepis znalazłam na blogu Anny Lewandowskiej (http://hpba.pl/moja-ulubiona-gotowana-rozgrzewajaca-kawa-na-chlodne-dni/), serdecznie zapraszam do wypróbowania! Jest przepyszna! 🙂 Smacznego!