Ka?dy z nas je uwielbia, pachn? ?wi?tami i przypominaj? dzieci?stwo. Cudowne i delikatne, najlepsze PIERNICZKI!
?wi?teczny klimat ogarn?? mnie ju? ca?kowicie. Odk?d wrci?am do domu ca?y czas siedzia?abym w kuchni. Dzisiaj postanowi?am po raz pierwszy zrobi? pierniczki. Przepis wykorzysta?am z mojego prezentu miko?ajkowego mianowicie ksi??ki Doroty ?wi?tkowskiej Moje wypieki i desery. Serdecznie polecam nie tylko ten przepis, ale i wszystkie przepisy pochodz?ce i z ksi??ki i z bloga. www.mojewypieki.com. A tymczasem zapraszam Was na cudowne korzenne pierniczki!
sk?adniki:
300 g m?ki pszennej
100 g m?ki pe?noziarnistej
2 du?e jajka
100 g miodu
100 g roztopionego mas?a
1 ?y?eczka sody oczyszczonej
1 ?y?ka przyprawy do piernika
1 ?y?ka kakao
130 g cukru pudru
Lukier:
2 ?y?ki cukru pudru
3 ?y?eczki soku z cytryny
Wszystkie sk?adniki na pierniczki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dosy? klej?ce, ale nie nale?y dodawa? wi?cej m?ki do niego. Ciasto rozwa?kowujemy na grubo?? ok. 4 mm. Im grubsze pierniczki tym lepsze. Wycinamy za pomoc? foremek pierniczki, uk?adamy na blasze, na papierze do pieczenia i wk?adamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni na 8-10 minut!Pierniczki s? gotowe od razu do jedzenia, wi?c nie musimy si? martwi?, ?e trzeba je zrobi? kilka tygodni wcze?niej, aby zmi?k?y. Smacznego i udanych przygotowa? do ?wi?t! Ja tymczasem wracam do kuchni!















