Lasagne bolognese


featured, makarony, obiad / sobota, 19 stycznia, 2019
Jak dobrze wiecie jestem mi?o?niczk? kuchni w?oskiej. Gdybym mog?a to codziennie jad?abym makarony, gnocchi, risotto i od czasu do czasu pizz?! Domy?lam si?, ?e wi?kszo?? z Was przyzna mi racj? i kochacie kuchnie w?osk? podobnie jak ja 🙂

Przed Wami z r?k? na sercu moje ukochane danie – LASAGNE! 🙂
Po?wi??cie troche czasu, bo naprawd? warto! Zrobi?am dla Was obszerna relacje fotograficzn?, ?eby?cie nie bali sie, ?e nie dacie rady 🙂 z tymi wszystkimi wskazwkami stworzycie wspania?e i pyszne danie!
smacznego!

sk?adniki:
p? opakowania makaronu lasagne
200g tartego sera ??tego
pomidor
sos bolo?ski:
1 cebula
3 z?bki czosnku
1 marchewka
2 ?odygi selera naciowego
100g boczku w?dzonego
kostka bulionowa rozpuszczona w szklance wrz?tku
4 ?y?ki oleju rzepakowego
500g mi?so mielonego wo?owo-wieprzowego
puszka pomidorw krojonych
400g passaty pomidorowej z bazyli?
przyprawy: sl, pieprz, papryka s?odka, chili, oregano
sos beszamelowy:
2 ?y?ki mas?a
2 ?y?ki m?ki
500ml zimnego mleka
sl, pieprz, ga?ka muszkato?owa
Przygotowanie:
Sos bolo?ski: Cebul?, czosnek, marchewk?, selera naciowego i boczek kroimy w bardzo drobn? kostk?. Do wi?kszego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy, nast?pnie dodajemy cebul? i czosnek i podsma?amy 2 minuty od czasu do czasu mieszaj?c. Kolejno dodajemy selera i marchewk? i podsma?amy 5 minut, a na koniec boczek i ca?o?? sma?ymy jeszcze 10 minut. Nast?pnie dodajemy stopniowo mi?so i przyprawy, razem sma?ymy 5 minut. Do garnka wlewamy bulion, puszk? pomidorw oraz passat?. Sos dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Sos beszamelowy:W garnku rozpuszczamy mas?o, dodajemy m?k? i dok?adnie mieszamy najlepiej trzepaczk?. Podsma?amy ok. 1 minut? i dodajemy zimne mleko. Doprawiamy sol?, pieprzem i szczyt? ga?ki muszkato?owej, ca?y czas mieszaj?c sos, a? zg?stnieje.
Potrzebujemy form? ?aroodporn? o wymiarach .
Na spd wlewamy 2-3 ?y?ki sosu beszamelowego, nast?pnie uk?adamy p?aty lasagne, 2-3 chochle sos bolo?skiego i posypujemy serem ?ltym.
Nast?pnie uk?adamy p?aty lasagne, sos beszamelowy, sos bolo?ski i ser.
Kolejna warstawa: p?aty lasagne, sos bolo?ski.
Ostatnia warstwa: p?aty lasagne, sos bolo?ski, sos beszamelowy, ser ??ty i plastry pomidora.
Lasagne pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-50 minut.

Jedna odpowiedź do “Lasagne bolognese”

Komentarze są wyłączone.