Zupa meksyka?ska z mi?sem mielonym


danie jednogarnkowe, zupy / sobota, 21 stycznia, 2017
Prosta i rozgrzewaj?ca zupa idealna na weekend. Zupa meksyka?ska sprawdzi si? na przyj?cia dla wielu osb – wystarczy mie? jeden du?y garnek, gdzie wrzucimy sk?adniki, a ca?a reszta dzieje si? sama.

Do przepisu mo?ecie wykorzysta? dowolne mi?so mielone. Najbardziej zbli?ona do wersji meksyka?skiej b?dzie wo?owina, ale z indykiem te? b?dzie wspaniale smakowa?.
Do zupy mo?ecie poda? chleb pita, tortille i pola? jogurtem – wyjdzie typowo meksyka?skie danie!

sk?adniki:
na 5-6 porcji
400 g mielonego mi?sa (drobiowego, wo?owego lub wieprzowego)
1 cebula
puszka czerwonej fasoli
ma?a puszka kukurydzy
puszka pomidorw krojonych
500 g przecieru pomidorowego
szklanka wody+ ekologiczna kostka roso?owa
przyprawa do kuchni meksyka?skiej (ok.1 ?y?ka)
natka pietruszki
olej rzepakowy

Na oleju rzepakowym dusimy cebul? pokrojon? w plasterki. Dodajemy ?y?eczk? przyprawy do kuchni meksyka?skiej. Nast?pnie dodajemy mi?so mielone, przysma?amy przez oko?o 5 minut i dodajemy reszt? przyprawy. Dusimy kolejne 5 minut, po czym wlewamy rozpuszczon? w wodzie kostk? roso?ow? i pomidory w puszce. Po kolejnych 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy i kukurydz?. Gotujemy zup? przez oko?o 20 minut. Po tym czasie dodajemy op?ukan? pod bie??c? wod? fasol?. Podgrzewamy przez 5 minut i pod koniec gotowania dodajemy posiekan? natk? pietruszki. Smacznego!

Warto?ci od?ywcze:
kalorie: 355 kcal / 445 kcal / 450 kcal
bia?ko: 23g/ 23g /26g
t?uszcze: 14g/ 24g/ 24g
w?glowodany: 33g
Warto?ci od?ywcze podano dla odpowiednio mi?sa mielonego z indyka, z wo?owiny oraz z wieprzowiny.