Zupa meksykańska z mięsem mielonym


danie jednogarnkowe, zupy / sobota, 21 stycznia, 2017
Prosta i rozgrzewająca zupa idealna na weekend. Zupa meksykańska sprawdzi się na przyjęcia dla wielu osób – wystarczy mieć jeden duży garnek, gdzie wrzucimy składniki, a cała reszta dzieje się sama.

Do przepisu możecie wykorzystać dowolne mięso mielone. Najbardziej zbliżona do wersji meksykańskiej będzie wołowina, ale z indykiem też będzie wspaniale smakować.
Do zupy możecie podać chleb pita, tortille i polać jogurtem – wyjdzie typowo meksykańskie danie!

składniki:
na 5-6 porcji
400 g mielonego mięsa (drobiowego, wołowego lub wieprzowego)
1 cebula
puszka czerwonej fasoli
mała puszka kukurydzy
puszka pomidorów krojonych
500 g przecieru pomidorowego
szklanka wody + ekologiczna kostka rosołowa
przyprawa do kuchni meksykańskiej (ok.1 łyżka)
natka pietruszki
olej rzepakowy

Na oleju rzepakowym dusimy cebulę pokrojoną w plasterki. Dodajemy łyżeczkę przyprawy do kuchni meksykańskiej. Następnie dodajemy mięso mielone, przysmażamy przez około 5 minut i dodajemy resztę przyprawy. Dusimy kolejne 5 minut, po czym wlewamy rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową i pomidory w puszce. Po kolejnych 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy i kukurydzę. Gotujemy zupę przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy opłukaną pod bieżącą wodą fasolę. Podgrzewamy przez 5 minut i pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wartości odżywcze:
kalorie: 355 kcal / 445 kcal / 450 kcal
białko: 23g/ 23g /26g
tłuszcze: 14g/ 24g/ 24g
węglowodany: 33g
Wartości odżywcze podano dla odpowiednio mięsa mielonego z indyka, z wołowiny oraz z wieprzowiny.