Świąteczne podsumowanie!


Święta / wtorek, 20 grudnia, 2016

Świąteczne magia ogarnęła Nas już na dobre. W gonitwie między prezentami, a świątecznymi porządkami, warto pomyśleć o smakołykach, które planujemy przygotować na Święta. Kilka dni przed Bożym Narodzeniem przygotowałam Was podsumowanie wszystkich dotychczasowych świątecznych przepisów na blogu. Jeśli jeszcze nie macie pomysłów co postawić na świątecznym stole, może uda mi się Was zainspirować.

1. Pierniczki na ostatnią chwilę

Jeśli jeszcze nie zabraliście się za pieczenie pierniczków, to nie musicie się martwić. Ten przepis nie wymaga robienia pierników kilka tygodni wcześniej, żeby skruszały. Można je zrobić dzień lub dwa przed Świętami, aby cieszyć się kruchymi ciasteczkami całe Święta! To zdecydowanie przepis, który co roku musi obowiązkowo być w moim świątecznym menu 🙂

2. Ciasteczka bakaliowe – zdrowe i pożywne

To najnowszy przepis na ciasteczka. Dla miłośników słodkości, ale którzy dbają o linie. Mimo, że ciasteczka są dosyć kaloryczne zwróćmy uwagę, że to dobre i zdrowe kalorie – ciasteczka dodadzą nam energii i nasycą na długo.
 
 

3. Puszysty sernik z truflą czekoladową i herbata z goździkami

To jeden z moich ulubionych serników, dość słodki i rozpustny, ale takie też są Święta. Sernik sam w sobie jest puszysty i miękki, a trufla intensywnie czekoladowa z nutą alkoholu. Ciasto będzie idealne po obiedzie w Boże Narodzenie!
 

4. Ciasto marchewkowe

To chyba jeden z najbardziej rozchwytywanych słodkich przepisów na blogu. Ciasto marchewkowe, które nadaje się nie tylko na Święta. Zostaje wilgotne nawet do 2-3 dni od upieczenia (chociaż jestem pewna, że do tej pory już nie będzie po nim śladu). Aby ciasto prezentowało się bardziej świątecznie, udekorujcie je suszonymi pomarańczami, wiórkami kokosowymi albo żurawiną. W takiej postaci na pewno wzbudzi zachwyt Waszych gości. 
 

5. Ciasto czekoladowe z wiśnią

Tym razem porządny kawał czekoladowego ciasta. Ciężkie, typu brownie z wiśniową polewą i bitą śmietaną. To również propozycja na ukoronowanie świątecznego obiadu. Nie zapomnijcie o gałce lodów obok – świetnie komponuje się z gorącymi wiśniami!

6. Muffinki z kokosem, bananem i marchewką

A tym razem lekkie (i zdrowe) muffinki z korzennymi nutami. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie dla najmłodszych (i nie tylko), a do tego kubek gorącego kakao lub kawy, ciepły koc i dobry film albo książka i atmosfera świąteczna gotowa!
 

7. Kruche ciasteczka z dżemem malinowym

Maleńkie kruche ciasteczka nie tylko pięknie udekorują nas stół, ale również będą dobrą małą słodką przekąską w biegu. Idealne dla osób, które nie przepadają za ciężkimi ciastami z kremem.

8. Piernikowo-gruszkowe muffinki

Kolejna zdrowa propozycja na muffinki. Przepis z najnowszej gazetki Creative in Kitchen. Będą świetną odskocznią od ciężkich świątecznych deserów. Na drugie śniadanie lub podwieczorek będą idealne.
 

9. Karmelowa gorąca czekolada

Gorąca czekolada – zimą nigdy nie mamy jej dość. W Święta przygotujcie ją dla najmłodszych łasuchów – będą zachwyceni. A przepis na czekoladę w wersji dla dorosłych znajdziecie poniżej.

10. Piernikowy koktajl

Lekki, szybki i pożywny koktajl z nutami piernikowymi. W Święta do podania jako dodatek do ciast lub deserów. 
 

11. Gorąca czekolada z likierem Baileys i piankami marshmallows

Jak obiecałam – czekolada na gorąco w wersji dla dorosłych. Ekspresowo rozgrzewa ( 😉 ) i oczywiście smakuje wybornie. Jeśli planujecie długie świąteczne spacery (oby spadł śnieg) koniecznie zabierzcie w termosie taki napój – chłód nie będzie Wam straszny! 😉
 

12. Domowy grzaniec

Druga propozycja na rozgrzanie. W tym roku jako zamiennik klasycznego kompotu. Dzięki dodaniu korzennych przypraw smakiem przypomina tą alkoholową wersję grzańca. Do takiego grzańca możecie dodać swoje ulubione owoce – świetnie będzie pasować żurawina czy maliny.
 

13. Korzenny kompot z suszonych owoców

Kompot z suszu to jedna z wigilijnych potraw. U mnie w domu mocno korzenno-imbirowy smak podbił serca najbliższych. Koniecznie przygotujcie go na swój stół świąteczny – obiecuję, zasmakuje wszystkim.
 

14. Zupa rybna z dorszem

W jednej części Polski na stole wigilijnym króluje barszcz czerwony, a w drugiej zupa grzybowa. U mnie w domu akurat do wyboru zawsze są te dwie zupy. Jednak niektórzy przygotowują zupy rybne. Oto moja propozycja na delikatną zupę z dorszem. Świetnie będzie pasować również w Pierwszy Dzień Świąt.
 

15. Krem z pieczonych buraków z fetą

Do tej pory na stołach wigilijnych królował barszcz czerwony – ja, na przekór chciałam zaproponować krem z pieczonych buraków. Niemniej intensywny jak sam barszcz będzie zaskakującą odmianą.

16. Rybno-krewetkowe curry z dynią

Wiele osób pomyśli sobie, że trochę przesadziłam, żeby w Święta podawać curry. Uwielbiam tradycję i nie chce jej zmieniać, ale chciałam pokazać, że można, nawet w ten świąteczny czas, trochę poeksperymentować. Rybno-krewetkowe curry z dynią przede wszystkim polecam na Drugi Dzień Świąt – będzie dobrą odskocznią od ciężkich potraw. 
 

17. Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami i fetą

W każdym domu pieczemy pasztet na Święta. Jeśli jednak pościcie w Wigilię to możecie na stole zaproponować taki wegetariański pasztet. Będzie kolejnym zaskoczeniem dla gości. Myślę, że i u mnie w tym roku znajdzie swoje miejsce wśród dwunastu potraw.

18. Śledzie z suszonymi grzybami

Śledzie – bez nich Święta uważam za niebyłe! Uwielbiam pod każdą postacią: w sosie śmietanowym, na słodko z brzoskwiniami, w oleju czy sosie pomidorowym (przepis poniżej). W tym przepisie idealne na Święta, gdyż z dodatkiem suszonych grzybów. 
 

19. Czerwone śledzie

I jak napisałam wyżej są moje ukochane śledzie w sosie pomidorowym. Tak naprawdę, gdyby nie fakt, że jest tyle jedzenia w Święta to mogłabym sama na raz zjeść cały słoik (mówię całkiem serio!! 🙂 ). Koniecznie je wypróbujcie bo są po prostu obłędne!
 

20. Bułeczki ze szpinakiem i soczewicą

U mnie w domu na Wigilię przygotowuje się zupę grzybową, natomiast barszcz czerwony podawany jest do picia z pasztecikami z kapustą i grzybami lub takimi bułeczkami. W tym przepisie ze szpinakiem i soczewicą zasmakują wszystkim.