T? sa?atk? znaj? ju? chyba wszyscy. Zazwyczaj w porze letniej jako dodatek do grilla albo lekka kolacja w upalny dzie?. Skoro za oknem szaro i zimno, na talerzu trzeba bawi? si? kolorami, wi?c sa?atka grecka idealnie si? sprawdzi.
Mimo, ?e w tradycyjnej sa?atce z Grecji nie ma sa?aty to w polskiej wersji bardzo cz?sto si? j? wykorzystuje. W tym przepisie wykorzysta?am mix sa?at COOL firmy Fit&Easy, ktry sk?ada si? z endywii, sa?aty lodowej oraz cykorii. Delikatna i chrupi?ca w sam raz b?dzie pasowa?a do mi?kkiej fety i soczystego pomidora!
sk?adniki:
sa?ata COOL Fit&Easy
2 ogrki gruntowe
10 pomidorkw koktajlowych
p? cebuli czerwonej
160g oliwek zielonych
p? kostki fety
sos: 3 ?y?ki oleju rzepakowego, 1 ?y?ka octu balsamicznego, 1 ?y?eczka oregano
Do du?ej miski wrzucamy sa?at?. Cebul? kroimy w pirka i dodajemy do miski. Nast?pnie ogrki obieramy ze skry i kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na ?wiartki i dodajemy do miski razem z ogrkami. Oliwki ods?czamy z zalewy i kroimy na p?. Fet? kroimy w kostk?. Oliwki i ser dodajemy do pozosta?ych sk?adnikw. Do ma?ego s?oika wlewamy sk?adniki na sos i energicznie potrz?samy zamkni?tym s?oikiem, a? wszystko si? po??czy. Sa?at? polewamy sosem i odstawiamy do lodwki na 1 godzin?, a nast?pnie zjadamy! Smacznego!
Warto?ci od?ywcze:
kalorie: 244g
bia?ko: 6g
t?uszcze: 22g
w?glowodany: 7g
