Ju? nie raz powtarza?am, ?e sobota czy niedziela bez deseru nie ma racji bytu! A jak wiemy domowych s?odyczy nie da si? zast?pi?. Mimo, ?e w sklepach p?ki, a? uginaj? si? od s?odyczy, warto po?wi?ci? czas i stworzy? ich domowe zamienniki.
Dzisiaj mam dla Was pomys? na domowe knopersy. Je?li nie macie pomys?u na sp?dzenie popo?udnia to mo?e przygotujcie taki deser! Zasmakuje Ma?ym i Du?ym!
Smacznego! 🙂
sk?adniki:
z podanych proporcji wychodzi oko?o 20 batonw
3 kwadratowe wafle (u?y?am o wymiarach 24 x 24 cm)
200 g roztopionej czekolady do polania na wierzch
masa mleczna:
szklanka pe?nego mleka w proszku
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
150 g mas?a
masa czekoladowa:
200 g roztopionej czekolady
3 ?y?ki posiekanych orzechw laskowych
2 ?y?ki m?ki kokosowej (je?li nie macie, u?yjcie mielonych orzechw)
Aby przygotowa? mas? mleczn?: Mleko z cukrem zagotowujemy, aby cukier ca?kowicie si? rozpu?ci?. Odstawiamy do ostygni?cia. Mas?o ucieramy blenderem, a? do otrzymania puszystej masy, a nast?pnie dodajemy mleko z cukrem. Nale?y dodawa? po ?y?ce, aby masa si? nie zwa?y?a i ca?y czas ucieramy blenderem. Nast?pnie dodajemy mleko w proszku (rwnie? stopniowo), a? do po??czenia wszystkich sk?adnikw.
Masa czekoladowa: Do roztopionej czekolady dodajemy m?k? i posiekane orzechy. Wszystkie sk?adniki dok?adnie mieszamy.
Na folii aluminiowej wyk?adamy pierwszy wafel, a na niego wyk?adamy mas? mleczn?. Dociskamy drugim waflem, na ktry wylewamy mas? czekoladow?. Przykrywamy trzecim waflem i nak?adamy foli? aluminiow?, a nast?pnie dociskamy np ci??k? desk?. Odstawiamy do lodwki na 2 godziny. po tym czasie na grny wafel wylewamy czekolad? i czekamy, a? zastygnie w lodwce (ok 1 godzin?) Nast?pnie kroimy kwadratowe batony i gotowe.

Ale pi?kne s? te knopersy! 🙂 Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
zamiast m?ki kokosowej mo?na u?y? mielonych orzechw laskowych 🙂