Co do chleba: Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami i fetą


co do chleba, vege / środa, 21 września, 2016
Tak wiem, ostatnio panuję niesamowita ‘moda’ na wszystko co jest wege. Jednak podchodzę do tego z perspektywy kucharza, przed którym właśnie ta kuchnia otwiera ogromne możliwości.

Nigdy nie odważyłabym się zrobić takiego pasztetu, gdyby nie fakt, że w tym roku podczas Wielkiego Postu zrezygnowałam z mięsa. Szukałam wtedy mnóstwo wegetariańskich przepisów i tak pewnego dnia powstał ten pasztet. Uznałam, że koniecznie muszę przepis powtórzyć i się z Wami podzielić. Nawet, jeśli ktoś jej zagorzałym fanem mięsa to naprawdę polecam spróbować ten pasztet – jest naprawdę pyszny i gwarantuję, że sami będziecie zaskoczeni!

składniki
szklanka kaszy jaglanej
szklanka czerwonej soczewicy
pęczek bazylii
kostka sera feta
cebula
2-3 ząbki czosnku
300 g pomidorów suszonych wraz z olejem
30 g koncentratu pomidorowego
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
szczypta kminku
olej do wysmarowania formy

Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, dodajemy pomidory suszone, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Całość dusimy około 10 minut, a na ostatnie 2 minuty wrzucamy pół pęczka bazylii. (nie musimy drobno kroić, gdyż masa będzie na końcu miksowana). Kaszę gotujemy razem z soczewicą do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.  Do kaszy dodajemy przyprawy, pokruszony ser feta i koncentrat pomidorowy i mieszamy. Następnie dodajemy całą zawartość patelni i ponownie mieszamy. Za pomocą blendera dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Do wysmarowanej olejem keksówki wlewamy całą masę i uderzamy formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w pasztecie. Wierzch polewamy 1 łyżką oleju rzepakowego. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut, aż pasztet będzie rumiany. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Komentarz: Do pasztetu nie dodałam soli, gdyż sama feta i suszone pomidory są słone. Po zblendowaniu wszystkich składników, należy spróbować, czy nie należy doprawić solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *