Bu?eczki ze szpinakiem i soczewic?


przek?ski / sobota, 26 listopada, 2016
Najnowsza ksi??ka 'Kuchnia Polska’ wydana przez Lidla wype?niona jest po brzegi inspiruj?cymi przepisami. Jednak moj? uwag? przyku?y smakowite paszteciki z grzybami i soczewic?. Od d?u?szego czasu brakowa?o mi na blogu przepisu na takie bu?eczki.

Nadarzy?a si? wi?c doskona?a okazja, ?eby nie do??, ?e pokaza? Wam naprawd? ?wietny przepis to poleci? ksi??k? 'Kuchnia Polska’. Aby zdoby? ksi??k? musicie 6 razy zrobi? zakupy w Lidlu za 50 z?, a ksi??k? odbierzecie ju? za 1 grosz! Promocja trwa do 30.11 wi?c kilka dni jeszcze zosta?o. Koniecznie wybierzcie si? na zakupy, bo warto! 🙂
Zainspirowana przepisem na 'Paszteciki z grzybami i soczewic?’ stworzy?am bu?eczki z syc?cym farszem soczewicowo-szpinakowym. Uwierzcie mi, ?e warto sp?dzi? troch? wi?cej czasu, aby przygotowa? te ma?e rumiane bu?eczki. ?wietnie sprawdz? si? na drugie ?niadanie albo podane wraz z barszczem czerwonym na obiad. Oczywi?cie wskazane jest je podjada? o ka?dej porze dnia(i nocy)! 🙂

sk?adniki:
na ciasto:
0,5 kg m?ki pszennej
3 ??tka
80g rozpuszczonego ciep?ego mas?a
szklanka ciep?ego mleka
1 ?y?ka cukru
szczypta soli
50g dro?d?y ?wie?ych

farsz:
?y?ka oleju
p? cebuli
250g szpinaku
200g soczewicy
50g mas?a
50g startego cheddara (b?d? innego sera ??tego)
sl, pieprz, bazylia

Przygotowania ciasta: Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu: do miski dodajemy rozkruszone dro?d?e, zalewamy 3 ?y?kami ciep?ego mleka, 1 ?y?k? cukru i 1 ?y?k? m?ki. Dok?adnie mieszamy, przykrywamy ?ciereczk? i odstawiamy w ciep?e miejsce do wyro?ni?cia (oko?o 15-20 minut). Do drugiej miski przesiewamy m?k? i dodajemy zaczyn, rozk?cone ??tka oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, a? b?dzie odchodzi?o od r?ki, Proces ten powinien potrwa? ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczone ciep?e mas?o i dodajemy do ciasta. Ponownie wyrabiamy do po??czenia si? sk?adnikw. Ciasto przek?adamy do miski, przykrywamy ?ciereczk? i odk?adamy w ciep?e miejsce na ok. 1 godzin? do ponownego wyro?ni?cia.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojon? w kostk? cebul? i podsma?amy. Nast?pnie dodajemy 200g suchej soczewicy, chwil? pra?ymy na patelni, a kolejno zalewamy wod?. Gotujemy soczewic?, a? 'wypije’ ca?? wod? i b?dzie mi?kka. (je?li soczewica 'wypi?a’ ca?? wod?, a nadal jest twarda to dolewamy wod?, dok?d b?dzie ju? mi?kka). Nast?pnie dodajemy poszatkowany szpinak i doprawiamy sol?, pieprzem i bazyli?. Jak masa b?dzie ju? zwarta dodajemy mas?o i starty cheddar. Wy??czamy patelni?, dok?adnie mieszamy i odstawiamy do wystygni?cia.

Ciasto dzielimy na p?. Jedn? po?wk? odstawiamy, a drug? dzielimy na 4 cz??ci, a ka?da cz??? ponownie na p?. Formujemy p?askie okr?gi i nak?adamy po ?y?ce farszu na ?rodek. Bu?eczki szczelnie sklejamy formuj?c bu?eczki. Uk?adamy na blasze z papierem do pieczenia i a wierzch bu?eczek smarujemy bia?kiem. Bu?eczki pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni, a? b?d? rumiane. ?wietnie smakuj? zarwno ciep?e jak i zimne.

2 Replies to “Bu?eczki ze szpinakiem i soczewic?”

Komentarze są wyłączone.