Co do chleba: Pasta z makreli i jajek


co do chleba / wtorek, 10 maja, 2016
Już od dawna planowałam cykl z przepisami na pasty, dipy i wszystko inne co świetnie nadaję się na kanapkę. Cykl ‘Co do chleba’ rozpoczynam przepisem na pyszną i bardzo prostą pastę z wędzonej makreli i jajek. Świetnie nada się na śniadanie ze świeżym chrupiącym chlebkiem lub jako sałatka na kolację z grzankami.

Taki posiłek to samo zdrowie, gdyż makrela jest niezwykle bogata w kwasy omega-3 i omega-6, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Co więcej jest bogata w selen, wapń fosfor i witaminy A, D, E oraz B. Makrela ze względu na wysokie stężenie jodu jest odpowiednia dla osób z chorobami tarczycy. Poza tymi wszystkimi dobrodziejstwami jest po prostu przepyszna. Sami spróbujcie, a na pewno nie będziecie zawiedzeni.

składniki:
4 porcje
1 wędzona makrela
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
cebula czerwona
2 łyżki majonezu
2-3 ogórki kiszone

Makrele pokroić bardzo drobno. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem razem z majonezem i poszatkowanym szczypiorkiem. Pasta najlepiej smakuje ze świeżym chlebem lub grzanką.

Właściwości odżywcze:
porcja po 90 g
kalorie 175 kcal
białko 8.5 g
tłuszcze 15 g
węglowodany 1 g
Komentarz: Właściwości odżywcze podano dla samej pasty bez pieczywa