Cz??? z Was na pewno pomy?li, ?e pomyli?am si?, ?e dodaje curry jako danie na ?wi?ta. Uwielbiam tradycj?, jednak pomy?la?am, ?e w Drugi Dzie? ?wi?t mo?emy zaskoczy? Naszych Go?ci podaj?c im w?a?nie takie curry! Czasem warto poeksperymentowa?.
Przepis pochodzi z ksi??ki 'Ryby s? super’ Karola Okrasy i Doroty Wellman. Jednak jak ka?dy kucharz musia?am co nieco zmieni? (u?y?am dorsza zamiast czarniaka i nie doda?am zielonej papryczki chilli).
P.S. Ksi??k? mo?ecie zdoby? ju? za 1 grosz! Wystarczy zrobi? 6 razy zakupy za min. 50 z? w Lidlu i ksi??ka mo?e by? Wasza! 🙂
sk?adniki:
na 5-6 porcji
500 g filetw z dorsza
300 g krewetek
sok z po?owy limonki
sl, pieprz
450 g dyni (u?y?am mro?onej)
400 ml mleczka kokosowego
1 du?a cebula
2 z?bki czosnku
p?czek kolendry
2 ?y?eczki drobno posiekanego imbiru
olej rzepakowy
2-3 ?y?eczki czerwonej pasty curry lub domowa alternatywa, gdy nie ma w pobliskim sklepie:
-3 ?y?eczki koncentratu pomidorowego
-sok z po?owy limonki
-2 ?y?eczki posiekanej kolendry
-chilli (1/2 ?y?eczki)
-curry (1/4 ?y?eczki)
Filet z dorsza obieramy ze skry i kroimy na niewielk? kostk? i wrzucamy do miski. Krewetki p?uczemy i dorzucamy do ryby. Dodajemy sl, pieprz i sok z limonki, ca?o?? mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Cebul? i czosnek kroimy w drobn? kostk? i podsma?amy na oleju razem z imbirem i past? curry przez oko?o 5 minut. Nast?pnie wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy wody (tyle ile mleczka kokosowego) i zostawiamy do zagotowania. Gdy to nast?pi dodajemy dyni? i gotujemy 15 minut. W po?owie gotowania wrzucamy posiekan? kolendr?, Nast?pnie wrzucamy ryb? i krewetki i dusimy ca?o?? oko?o 5 minut. Danie podajemy posypane kolendr?. ?wietnie pasowa? b?dzie curry rwnie? ry?.
