Uwielbiam ?ledzie! Pod ka?d? postaci?: z sosem ?mietanowym, z suszonymi pomidorami, klasyczne z cebulk? czy jedne z moich ulubionych czerwone ?ledzie, ktre ju? kiedy? wrzuci?am na bloga (kliknij TUTAJ). Dzisiaj kolejna propozycja z ksi??ki 'Ryby s? super’ Karola Okrasy i Doroty Wellman. Koniecznie je wyprbujcie! Na ?wi?ta b?d? jak znalaz?!
sk?adniki:
450 g ?ledzi
70 g suszonych grzybw
olej rzepakowy
2 du?e cebule
sl, pieprz
ziele angielskie
li?cie laurowe
tymianek
?ledzie zalewamy wod? i moczymy najlepiej przez ca?? noc. ?ledzie kroimy na 3 cm kawa?ki. Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrz?tkiem i gotujemy do mi?kko?ci (ok. 20 minut). Cebul? kroimy w pirka i podsma?amy j? na sporej ilo?ci oleju. Gdy cebula b?dzie szklista dodajemy 3 ?y?ki wody z gotowania grzybw, a same grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Nast?pnie dodajemy do cebuli i sma?ymy razem 2-3 minuty i zostawiamy do ostygni?cia. Do du?ego s?oika nak?adamy grzyby z cebul?, na to warstw? ?ledzi, tymianek i ziele, a? do sko?czenia sk?adnikw. Ca?o?? zalewamy olejem rzepakowym i dorzucamy li?cie laurowe. ?ledzie mo?na je?? po 2-3 dniach.
