Chyba nie znam, nikogo kto by nie lubił budyniu! Pyszny kremowy deser kojarzy mi się przede wszystkim z dzieciństwem. Czekoladowy, śmietankowy czy waniliowy – każdy równie pyszny.
Dzisiaj mam dla Was przepis jak zrobić domowy budyń na bazie kaszy jaglanej. Smacznie, zdrowo i bardzo energetycznie. Idealne na śniadanie lub jako deser. Posmakuje każdemu – gwarantuje!
składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2.5 szklanki mleka
szczypta soli
15 daktyli
100 g gorzkiej czekolady
śmietana 30 %
pół łyżeczki cukru
ulubione owoce lub bakalie
Kasze przelewamy wrzątkiem i wrzucamy do garnka razem z mlekiem, daktylami i szczyptą soli. Całość zagotowujemy. W połowie gotowania dodajemy czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Jeśli kasza będzie już miękka to miksujemy całość blenderem na gładką masę. Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Budyń podajemy albo na zimno, albo na gorąco z bitą śmietaną i ulubionymi owocami lub bakaliami.
genialny, uwielbiam jaglane budynie!
Wygląda na cudownie kremowy 🙂