Kolejny piątek i kolejny przepis. Dzisiaj coś dla miłośników ryb. W dzisiejszym przepisie użyłam łososia, ale każda inna ryba np dorsz nada się do tego dania świetnie.
Proste szybkie i zdrowe, czyli tak jak lubię! Dodatkiem do dzisiejszej ryby był lekko pikantny maślany kuskus. A co Wam będę tak opowiadać! Było pyszne i tyle! 🙂
2-3 porcje
składniki:
300 g filetu z łososia (lub innej ryby)
2 marchewki
1 por
2-3 łyżki masła
szklanka śmietany 12%
sól
pieprz
kuskus
masło
papryka ostra
szczypiorek/natka pietruszki
Usuwamy skórę z łososia i kroimy go w duża kostkę. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie paseczki. W garnku rozgrzewamy masło i na dnie układamy cała rybę. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy i dodajemy marchewkę ponownie dodając sól i pieprz. Po raz kolejny gotujemy przez 2 minuty, dodajemy pora i doprawiamy. Całość zalewamy śmietaną i gotujemy przez 10-15 minut. Można przykryć garnek jednak należy zostawić wieko uchylone. Kuskus zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach doprawiamy solą, ostrą papryką i odrobiną masła. Posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki do dekoracji. Smacznego!
Komentarz: Przepis pochodzi z programu ‘Para w kuchni’.
Smacznie! 😉
ryba + por – jedno z najlepszych połączeń 🙂