Niedziela, więc przedstawiam Wam moje dwie propozycje na warzywny dodatek do głównego dania podczas niedzielnego obiadu. Tradycyjna marchewka z groszkiem i orientalna marchewka z sosem sojowym i sezamem.
Dziś na niedzielny obiad będzie już za późno, ale na pewno przepisy przydadzą się nie raz! Szukajcie wspaniałych warzywnych makaronów firmy Fit&Easy. To bardzo prosty sposób na przemycenie warzyw na co dzień!
MARCHEWKA Z GROSZKIEM
składniki:
150g spaghetti z marchewki
szklanka mrożonego zielonego groszku
sól, pieprz
kawałek masła
1 łyżeczka mąki
Marchewkę gotujemy na parze około 10 minut, a groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę – szybko mieszamy i dodajemy marchew i groszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
ORIENTALNA MARCHEWKA Z SEZAMEM
składniki:
150g spaghetti z marchewki
2 łyżki prażonego sezamu
2-3 łyżki sosu sojowego
natka pietruszki
Marchewkę gotujemy około 10 minut na parze. Następnie przekładamy na patelnię, gdzie dodajemy sos sojowy i uprażone ziarna sezamu. Całość podsmażamy około 5 minut od połączenia się składników. Posypujemy wierzch natką pietruszki i gotowe.
Spaghetti z marchewki? Super pomysł! 🙂 Wygląda świetnie.