Przy takim przepisie fast-food nabiera nowego znaczenia! Dzisiaj w menu serwuję pyszne fit nuggetsy w panierce z płatków owsianych. Jeśli tylko nie macie jeszcze planów na obiad albo zastanawiacie się co przyrządzić na kolację, to mam nadzieję, że posunęłam Wam pomysł! A Wasi najbliżsi będą zaskoczeni, jak prosto zrobić zdrowy i domowy fast-food! 🙂
składniki:
3 filety z kurczaka
1 jajko
100 g płatków owsianych
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
sól
sos: 6 łyżeczek ketchupu pikantnego, 3 łyżeczki majonezu
kukurydza cukrowa (znajdziecie w Lidlu)
masło, sól
sałatka: sałata lodowa, 2 pomidory, 1/4 cebuli
sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, sól, pieprz
Nuggetsy: Kurczaka kroimy w większe plasterki i oprószamy je solą. Płatki owsiane miksujemy chwilę blenderem (część płatków owsianych ma zostać w całości, a część być rozdrobniona). Na jednym talerzu rozkłócamy jajko, a na drugim wysypujemy płatki owsiane, paprykę i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w płatkach owsianych i wykładamy na blachę. Nuggetsy pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 minut. Jeśli kurczaka pokroicie na większe kawałki to należy wydłużyć czas do 15 minut. Ketchup z majonezem łączymy ze sobą.
W tym czasie na patelnie rozgrzewamy masło i dodajemy kukurydzę i podgrzewamy, aż będzie gorąca. Solimy według uznania.
Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora i cebulę drobno siekamy i łączymy z sałatą. Składniki na sos mieszamy dokładnie i polewamy nim sałatkę.
Kawałki kurczaka podajemy z sosem, sałatką i kolbą kukurydzy.