Lipcowa pogoda wyjątkowo Nas rozpieszcza! Słońce i wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty spędzać całego dnia w kuchni na przygotowaniu sycącego obiadu dla całej rodziny. Na upalne dni najlepiej nadaje się chłodnik.
Pyszny sycący i przede wszystkim lekki. Dzisiaj przepis trochę inny niż przepis na tradycyjny chłodnik. Wielką zaletą tego przepisu jest fakt, że można go przygotowywać przez cały rok! Taki chłodnik możemy podawać z gorącą bułeczką (zimna też będzie pyszna), ziemniakami z koperkiem albo z czym tylko mamy ochotę 🙂
składniki:
1 ogórek świeży
3 ogórki gruntowe
6 rzodkiewek
2 kefiry (750 ml)
jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
kolendra
koperek
łosoś
Ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do dużej miski. Zalewamy kefirem i jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pokrojoną drobno kolendrą i koperkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba można wrzucić chłodnik na 1-2 godziny do lodówki, żeby był dobrze schłodzony. Następnie przelewamy do miseczek i podajemy z łososiem i posypujemy koperkiem!