Kaszotto z bobem, fet? i boczkiem


featured, kolacja, lunchbox, obiad / poniedziałek, 22 lipca, 2024

Lekki sezonowy lunch – koniecznie sprbuj, zanim sko?czy si? sezon!

Lekki sezonowy lunch to prawdziwa uczta do podniebienia. Wyobra? sobie kremowy bb, delikatna kasza gryczana, s?ona feta i chrupi?cy boczek – brzmi apetycznie, prawda?

Co wi?cej, przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt – zachwycaj?cy. Nie zwlekaj, bo sezon nied?ugo si? sko?czy!

sk?adniki na 4 porcje:

  • 400g bobu
  • 200g kaszy gryczanej palonej
  • 150g boczku w plastrach w?dzonego
  • 1/4 opakowania fety
  • p? p?czka koperku
  • 1/4 ?y?eczki soli + do posolenia wody do gotowania bobu
  • 1/2 ?y?eczki pieprzu

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostk? i wrzucamy na such? patelni?. Podsma?amy przez kilka minut, a? t?uszcz si? wytopi, a boczek b?dzie rumiany. Dodajemy kasz? gryczan? i podlewamy szklank? wody. Gotujemy, a? kasza b?dzie mi?kka, dolewaj?c co jaki? czas wody, jak tylko kasza j? „wypije”.

Bb gotujemy w osolonej wodzie do mi?kko?ci przez ok. 8-10 minut. Studzimy i obieramy ze skrki.

Bb dodajemy do kaszy z boczkiem oraz mieszamy z posiekanym koperkiem. Doprawiamy sol? i pieprzem. UWAGA: Boczek zazwyczaj jest s?ony, wi?c warto sprbowa? kaszotto przed doprawieniem. Podajemy z pokruszon? u gry fet? i jeszcze wi?ksz? ilo?ci? koperku.

Smacznego!

Warto?ci od?ywcze: 398 kcal, B: 21g, T:15g, W: 50g