Dni coraz zimniejsze i coraz krótsze, za oknem szarówka lub deszcz. Dokładnie tak – jesień już przyszła. Ta pora roku niestety nie cieszy się powszechnym uwielbieniem (chyba, że mamy 15 stopni, wspaniałe słońce i piękną złotą jesień jak przez miniony tydzień!)
W takim razie trzeba uchronić się przed nadchodzącym chłodem! Dzisiaj propozycja bardzo rozgrzewającego kremu z kalafiora z curry. Lekka pikantna i kremowa miseczka takiej zupy na pewno rozgrzeje nas w chłodniejsze dni!
1 kalafior
1 cebula
1.5 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz
liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki (świeża lub suszona)
jogurt naturalny
2-3 łyżki oleju rzepakowego
woda
Na oleju przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, a jeśli chcemy, aby kalafior szybciej się ugotował to kroimy na jeszcze mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka i przysmażamy 2 minuty. Następnie wlewamy wodę tak, aby przykryła cały kalafior. Dodajemy wszystkie przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę, aż kalafior będzie miękki. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem i nalewamy do miseczek. Podajemy z kleksem jogurtu i natką pietruszki.