LUNCHBOX #9


lunchbox / poniedziałek, 27 maja, 2019
Dzie? dobry G?odomorki! 🙂
Przed Wami kolejna dawka przepisw 🙂 Jest smaczne, zdrowo i kolorowo! Du?o warzyw i owocw -ju? mo?emy spotka? pyszne maliny, brzoskwinie, przesmaczne i soczyste pomidory, pi?knie zielone broku?y.

I oto takie produkty znajdziecie w tygodniowym menu 🙂

1. PONIEDZIA?EK

?niadanie: Omlet z szynk?, serem, pesto i pomidorami
drugie ?niadanie:Gofry z szynk? i serem + jab?ko
lunch: Sa?atka makaronowa z broku?em, fet? i kukurydz?
Omlet z szynk?, serem, pesto i pomidorami
sk?adniki na 2 porcje:
4 jajka
2-3 plastry szynki drobiowej
2 ?y?eczki pesto bazyliowego
1 pomidor
1-2 plastry sera ??tego
Jajka rozk?camy w miseczce i wlewamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego t?uszczem. Na wierzchu uk?adamy pokrojon? w kostk? szynk? i pomidora. Posypujemy posiekanym serem ??tym. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach. Po?ow? porcji jemy na ?niadanie.
Gofry z szynk? i serem + jab?ko
sk?adniki na 4 gofry:
60 g m?ki owsianej
60g m?ki pszennej
2 jajka
20g oleju rzepakowego
100ml wody
1/2 ?y?eczki sody
100g szynki drobiowej
2-3 plastry sera ??tego
gar?? posiekanego szczypiorku
+ jab?ko
Szynk? i ser kroimy w drobn? kostk?. Najpierw dok?adnie ??czymy ze sob? sk?adniki na ciasto, a na koniec dok?adamy szynk?, ser i szczypiorek i dok?adnie mieszamy. Sma?ymy gofry na rozgrzanej gofrownicy a? b?d? chrupi?ce. ok 4-5 minut, w zale?no?ci od mocy gofrownicy. Do lunchboxa pakujemy 2 gofry i jab?ko.
Sa?atka makaronowa z broku?em, fet? i kukurydz?
sk?adniki na 3-4 porcje:
200g makaronu ?widerki
g?wka broku?a
p? puszki kukurydzy
p? kostki fety
2 gar?ci ziaren s?onecznika
2 ?y?ki oleju (z awokado lub rzepakowego)
sl, pieprz do smaku
Do zimnej wody wrzucamy makaron i pokrojonego w drobniejsze r?yczki broku?a. Gotujemy w osolonej wodzie do mi?kko?ci. Odcedzamy i zostawiamy do ostygni?cia i przek?adamy do miski. Dodajemy pokrojon? w kostk? fet?, s?onecznik i kukurydz?. Ca?o?? polewamy olejem, doprawiamy sol? i pieprzem.

2. WTOREK

?niadanie:Omlet z szynk?, serem, pesto i pomidorami
drugie ?niadanie:Gofry z szynk? i serem + jab?ko
lunch: Sa?atka makaronowa z broku?em, fet? i kukurydz?
Omlet z szynk?, serem, pesto i pomidorami
Gofry z szynk? i serem + jab?ko
Sa?atka makaronowa z broku?em, fet? i kukurydz?
PRZEPISY POWY?EJ 🙂
3. ?RODA

?niadanie: Omlet z pomidorem, serem i szczypiorkiem
drugie ?niadanie:Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
lunch: Sa?atka makaronowa z broku?em, fet? i kukurydz?
Omlet z pomidorem, serem i szczypiorkiem
sk?adniki:
4 jajka
1 pomidor
1-2 plastry sera ??tego
1 ?y?ka posiekanego szczypiorku
Jajka rozk?camy w miseczce i wlewamy do naczynia ?aroodpornego wysmarowanego t?uszczem. Na wierzchu uk?adamy pokrojonego w plastry pomidora. Posypujemy posiekanym serem ??tym i szczypiorkiem. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach. Po?ow? porcji jemy na ?niadanie.
Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
sk?adniki na ok. 14 placuszkw:
1 szklanka m?ki pszennej z proszkiem do pieczenia (lub zwyk?a + 3/4 ?y?eczki proszku)
1 szklanka kefiru
1 jajko
2 ?y?ki cukru
125 g malin
+ brzoskwinia na porcj?
Wszystkie sk?adniki oprcz malin dok?adnie mieszamy. Na rozgrzan? patelni? wlewamy po ?y?ce ciasta i uk?adamy maliny, gdy b?d? ju? rumiane przewracamy na drug? stron?. 4 placuszki przek?adamy do lunchboxa i podjemy w pokrojon? brzoskwini?
Sa?atka makaronowa z broku?em, fet? i kukurydz?
Przepis powy?ej :)
4. CZWARTEK

?niadanie:Omlet z pomidorem, serem i szczypiorkiem
drugie ?niadanie:Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
lunch: Sa?atka z indykiem, pieczon? papryk? i fet? + kasza jaglana
Omlet z pomidorem, serem i szczypiorkiem
Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
Sa?atka z indykiem, pieczon? papryk? i fet? + kasza jaglana
sk?adniki na 2 porcje:
1 pol?dwiczka z indyka
1 ?y?eczka przyprawy Zio?a toska?skie
1/2 ?y?eczki czubrycy
2 ?y?ki oleju
1 ?y?ka suszonej ?urawiny
1 papryka grillowana ze s?oika
sos: 1 ?y?eczka miodu, 2 ?y?eczki musztardy 2 ?y?eczki oleju z awokado
miks sa?at
po 60g ugotowanej kaszy jaglanej na porcj?
Pol?dwiczk? marynujemy w zio?ach toska?skich i czubrycy z olejem i odstawiamy na min. 1 godzin?. Pieczemy indyka w 180 stopniach przez 20-22 minuty. Ostawiamy do wystygni?cia. Do pude?ka przek?adamy miks sa?at, pokrojonego w kawa?ki indyka i papryk?, ?urawin?. Posypujemy fet? i polewamy 1 ?y?k? sosu.
PRZEPISY POWY?EJ 🙂
5. PI?TEK

?niadanie:P?atki ry?owe z czekolad? i malinami
drugie ?niadanie:Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
lunch: Sa?atka z indykiem, pieczon? papryk? i fet? + kasza jaglana
P?atki ry?owe z czekolad? i malinami
sk?adniki na 3 porcje:
110 g p?atkw ry?owych
400 ml mleka lub napoju ro?linnego
na ka?d? porcj?: 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 ?y?ki malin
Mleko razem z p?atkami zagotowujemy i gotujemy do mi?kko?ci ok. 10 minut. Podajemy na ciep?o z czekolad? i malinami.
Placuszki na kefirze z malinami + brzoskwinia
Sa?atka z indykiem, pieczon? papryk? i fet? + kasza jaglana
PRZEPISY POWY?EJ 🙂