Dzisiejszy przepis pokazuje jak otrzymać pyszny, kremowy sos bez dodatku śmietany! Z pomocą idą nam nerkowce, które po namoczeniu i zmiksowaniu tworzą idealną kremową konsystencję. Dodatek przypraw sprawia, że smakuje jak sos serowy! Przepis idealny dla wegan, ale też dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Koniecznie dodajcie solone pistacje – świetnie dopełniają całości 🙂
składniki na 1 porcję:
20g orzechów nerkowca
100ml mleka owsianego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki garam masala
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
70g makaronu penne
10g posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente ok. 7 minut.
Mleko doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim orzechy nerkowca. Przykrywamy i czekamy min. 30 minut, aż nerkowce zmiękną. Mleko z nerkowcami umieszczamy w blenderze. Dodajemy przyprawy i blendujemy na gładką masę. Sos przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy odcedzony makaron i mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy posiekanymi pistacjami.