Gdy byłam mała uwielbiam bajkę ‘Zakochany Kundel’, a scena gdzie Tramp razem z Lady jedzą makaron z klopsikami na tyłach restauracji była zdecydowanie moją ulubioną! Dzisiaj mam dla Was właśnie ten przepis.
Jednak postanowiłam nieco odchudzić swoje klopsiki. Jeśli dbacie o linie wystarczy, że zamienicie makaron pszenny na pełnoziarnisty i danie będzie bardziej dietetyczne! Bon appetit! 🙂
składniki:
makaron spaghetti
300 g mięsa mielonego z indyka
1 łyżeczka suszonego oregano
1 małe jajko
1 czubata łyżeczka musztardy dijon
1-2 gałązki rozmarynu
4-5 łyżek otrąb owsianych
sól, pieprz
olej rzepakowy
puszka pomidorów pelati
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 cebula
papryka ostra
starty ser
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Rozmaryn drobno kroimy. Rozmaryn, oregano, jajko, musztardę, sól, pieprz i otręby dodajemy do mięsa i dobrze łączymy ze sobą. Formujemy małe klopsiki, skrapiamy olejem i odstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oleju. Dodajemy czosnek, posiekaną bazylię (część bazylii zostawiamy do posypania dania) i ostrą paprykę. Przysmażamy wszystko kilka minut i dodajemy pomidory i ocet balsamiczny. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy klopsiki na brązowo z każdej strony. Następnie przekładamy do sosu. dusimy około 10 minut. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem, posypujemy serem i bazylią!
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Wygląda apetycznie 🙂