Niedzielny obiad: Grillowany kurczak z marchewką z groszkiem i idealne pieczone ziemniaki


obiad / niedziela, 9 kwietnia, 2017
Przyznam, że pewnie na dzisiejszy niedzielny obiad przepis wstawiam za późno. Zwłaszcza, że sama przed chwilą odeszłam od stołu. Przedstawiam Wam moją propozycję na niedzielny obiad.

Do pysznego grillowanego kurczaka podałam najlepsze pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką i klasyczną marchewkę z groszkiem, którą uwielbiam. Nawet jeśli dziś już jesteście po obiedzie to nic nie szkodzi, zachowajcie przepis i wkrótce go wypróbujcie! 🙂

składniki:
2 porcje
kurczak:
2 piersi z kurczaka ze skórą
marynata: 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki kurkumy

marchewka z groszkiem:
450g mrożonej marchewki z groszkiem
kawałek masła
1 płaska łyżka mąki
sól do smaku

pieczone ziemniaczki:
5-7 sztuk mniejszych ziemniaków
marynata: 1-2 łyżki oleju, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Kurczak: Nacinamy skórę kurczaka. Składniki marynaty mieszamy w naczyniu i polewamy kurczaka. Odstawiamy go na min. 1 godzinę do zamarynowania. Najlepiej jednak jest zamarynować kurczaka dzień wcześniej. Grillujemy kurczaka (najpierw skórą do dołu) na rozgrzanej patelni około 5-6 minut z każdej strony.

Marchewka z groszkiem: Na patelnie wsypujemy mieszankę marchewki z groszkiem i zalewamy wodą. Czekamy, aż warzywa wchłoną wodę i będą już miękkie (jeśli nie dodajemy odrobinę wody i ponownie redukujemy). Na drugiej patelni przygotowujemy zasmażkę: roztapiamy kawałek masła i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek i podsmażamy około 1-2 minut. Zasmażkę dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy i podgrzewamy około 2 minut.

Pieczone ziemniaczki: Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy ze skóry). Kroimy na ćwiartki (jeśli mamy większe ziemniaki kroimy na ósemki). Wrzucamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby cała marynata pokryła ziemniaki. Układamy je na blasze skórą do dołu i pieczemy przez 30-40 minut w temp. 180 stopni.