Omlet na s?odko z bananem


?niadanie / środa, 10 sierpnia, 2016
Za ka?dym razem powtarzam, ?e ?niadanie to najwa?niejszy posi?ek w ci?gu dnia. I nie b?d? si? tutaj rozwodzi? nad tym, czy powinno by? ono w?glowodanowe, bia?kowe czy te? t?uszczowe (to po pierwsze rola dietetyka, a po drugie to zbyt d?ugi materia?, najlepiej na osobny post).

Najwa?niejsze, ?eby ?niadanie by?o tak zbilansowane, aby da?o nam energi? do po?udnia i ?eby?my nie czuli si? ci??ko. Omlet to jedno z moich ulubionych ?niada? (zaraz za owsiank?!). W tej wersji na s?odko, b?dzie mi?? odmian? od tradycyjnego wytrawnego omleta. Je?li nie lubicie bananw, mo?na wykorzysta? jab?ka, borwki, maliny, truskawki – wybr jest ogromny. Sami wyprbujcie co Wam przypadnie do gustu 🙂

sk?adniki:
1 porcja
2 jajka
3 ?y?ki m?ki orkiszowej
4 ?y?ki mleka
1 ?y?ka miodu
1 banan
1 ?y?ka oleju rzepakowego
do podania: sok pomara?czowy, kawa zbo?owa

Oddzielamy ??tka od bia?ek. Bia?ka ubijamy na sztywn? pian?. W misce dok?adnie mieszamy m?k?, mleko, mid i ??tka. Nast?pnie dodajemy pian? z bia?ek i delikatnie mieszamy. Na ?rednim ogniu rozgrzewamy olej i wlewamy mas? na patelnie. Przykrywamy pokrywk? i na wolnym ogniu sma?ymy omlet. Jak tylko boki lekko si? zarumieni? uk?adamy pokrojonego w plasterki banana i znowu przykrywamy pokrywk?. Nast?pnie przewracamy omlet na drug? stron? (najlepiej prze?o?y? na talerz i prze?o?y? na drug? stron?). Omlet ?wietnie smakuje z kaw? zbo?ow? i sokiem pomara?czowym.

2 Replies to “Omlet na s?odko z bananem”

Komentarze są wyłączone.