Na dzisiejsze śniadanie jest już zdecydowanie za późno, ale już jutro możecie wypróbować bardzo prosty przepis na śniadaniowe zapiekanki. Dodatki bardzo tradycyjne, bo szynka, ser i pomidory.
Zapiekanki są bardzo uniwersalnym daniem. Wystarczy zmiana jednego bądź dwóch składników i otrzymujemy zupełnie inny smak! Zachęcam do przygotowania takiego śniadania – jest bardzo proste, a niezwykle efektowne! 🙂
składniki
na 4 zapiekanki
4 bułki
4 jajka
2-3 plastry sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę
2 grube plastry pomidora
2-3 grube plastry szynki pokrojone w kostkę
szczypiorek
olej rzepakowy
Z bułki odkrajamy wierzch i wydrążamy środek. Wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego na dno. Na dni układamy szynkę, pół plastra pomidora, odrobinę sera, a na to wbijamy całe jajko. Posypujemy serem żółtym i jeszcze szynką. Bułki układamy na folię aluminiową natłuszczoną olejem. Zapiekanki pieczemy przez 15-17 minut w temp 180 stopni. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Robiłam kiedyś w wersji z pieczarkami, wędliną i żółtym serem 😀 miodzio!
mniam! ja planuję jeszcze wersję ze szpinakiem i fetą na bloga 🙂 przepis wkrótce 😀