Penne z pesto bazyliowym


makarony, vege, zdrowo / sobota, 23 sierpnia, 2014
W piękne słoneczne sobotnie popołudnie każdy z Nas ma ochotę odpocząć, zrelaksować się. Kto by chciał przesiedzieć taką piękną pogodę w kuchni? Dlatego mam dla Was dzisiaj przepis na błyskawiczny makaron.

Pesto z bazylii nadaje się nie tylko do makaronu, ale również jako pyszny dip do surowych warzyw lub można zastąpić nim masło do pysznych grzanek. Zapraszam do gotowania 🙂
składniki:
opakowanie makaronu penne (rurki)
pęczek świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku (można oczywiście dać więcej lub mniej w zależności, kto lubi)
pół szklanki oliwy z oliwek
2 garści startego żółtego sera (lub pokrojonego w drobną kostkę)
garść słonecznika

Makaron gotujemy al dente. Bazylię, czosnek, oliwę z oliwek, ser żółty i słonecznik miksujemy za pomocą blendera. Pesto łączymy z gorącym makaronem (nie przelewamy go zimną wodą, tylko odcedzamy z gotującej się wody). Posypujemy makaron startym serem żółtym i dekorujemy świeżą bazylią.