Pieczone frytki warzywne z dipem ?mietanowo-ogrkowym i humusem


obiad, przystawki, r?ne, vege / czwartek, 22 maja, 2014
Ka?dy z nas uwielbia frytki! Ja te? jestem ich wielk? fank?. Jednak nie wp?ywaj? one korzystnie na nasz? figur?. Kolejna alternatywa? Czemu nie!

Pieczone bataty, szparagi i marchewki s? naprawd? ?wietnym pomys?em na osobny posi?ek, przek?sk? lub dodatek do dania g?wnego. Do tego orze?wiaj?cy dip ?mietanowo-ogrkowy i humus doskonale pasuj? do pikantnych frytek. Serdecznie Wam je polecam!
sk?adniki:
2 bataty
3 marchewki
p?czek szparagw
olej
oliwa z oliwek
sl
pieprz zio?owy
papryka ostra
natka pietruszka suszona
2 ?y?eczki ?mietany
4 ?y?ki serka twarogowego
p? ogrka
humus

Warzywa kroimy tak, by mia?y kszta?t frytek. Warzywa polewamy olejem i oliw? z oliwek i przyprawiamy sol?, pieprzem, papryk? ostr? i natk? pietruszki. Uk?adamy warzywa na blasze i wk?adamy do piekarnika na 50 minut do 1 godziny w temp. 180 stopni. Ogrka trzemy na tarce, dodajemy do niego ?mietan? i serek, solimy i doprawiamy natk? pietruszki. W tym przepisie u?ywam gotowego humusu (prezent od siostry z podr?y z Hiszpanii). Jednak jest on dost?pny we wi?kszo?ci sklepw (np. Almie). Warzywa wyk?adamy na talerz i jemy razem z sosami. Smacznego!

Warto?ci od?ywcze:
3 porcje po 463 g
kalorie: 395 kcal
w?glowodany: 75 g
bia?ko: 10 g
t?uszcze: 12 g