Zdecydowanie jestem bardzo placuszkowa i racuszkowa. Moja mi?o?? do plackw, nale?nikw i racuszkw jest prawie tak du?a jak do makaronw i w ogle ca?ej w?oskiej kuchni.
Jogurtowe placki z jab?kami, ktre dzi? dla Was przygotowa?am s? niesamowicie wilgotne i smakuj? jak szarlotka!
Takie placuszki b?d? ?wietnie smakowa?y z jogurtem lub ?mietan?. Sprbujcie te? z wega?skim jogurtem kokosowym PLANTON (znajdziecie w Lidlu – kliknij tutaj) To zdecydowanie moje ulubione po??czenie, do tego ?wie?e owoce i pe?nowarto?ciowy posi?ek gotowy!

sk?adniki:
1 jab?ko
300g jogurtu naturalnego
1 jajko
2 ?y?ki cukru
2 ?y?ki miodu lub syropu klonowego
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
szklanka m?ki orkiszowej
szczypta cynamonu
olej rzepakowy do wysmarowania patelni
do podania: ?mietanka kokosowa, jogurt, orzechy, syrop klonowy
Przygotowanie:
M?k?, proszek, cynamon i cukier mieszamy w misce. Dodajemy jogurt, starte na ?rednich oczkach jab?ko oraz jajko. Wszystkie sk?adniki mieszamy razem. Patelni? smarujemy olejem i rozgrzewamy. Sma?ymy placuszki na mniejszym ogniu po 3-4 minuty z ka?dej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. ?wietnie smakuje ze ?mietank? kokosow?, syropem klonowym i migda?ami.
Z przepisu wychodzi ok. 12-14 placuszkw.


