Alternatywe dla mielonego mi?sa w?a?nie wykorzysta?am w tym przepisie. Inspiracj? dla mnie by?o ostatnio przeze mnie zakupiona ksi??ka Pascala i Okrasy.
Pomy?la?am sobie, ?e pewnie wielu z Was ma podobny problem jak ja. Studuj?c w innym mie?cie nie by?am w stanie kupi? ani zabra? wielu sporych urz?dze? jak np. maszynka do mielenia mi?sa. Ale co zrobi? jak mamy ochoty na tradycyjnego mielonego? Wystarczy drobno posieka? kawa?ek mi?sa! Mo?e i wi?cej roboty, ale smak powinien nam wynagrodzi? wszystko. Mo?e to nie ten sam smak jak w domu, ale przecie? nie mo?emy ?y? tylko na gotowych daniach, makaronach czy ry?u. Trzeba troszk? poszale? i przyrz?dzi? co? porz?dnego! Smacznego!!
sk?adniki na 4 porcje:
3 piersi z kurczaka (ok. 700g)
150 g szynki gotowanej
1 dymka
1 z?bek czosnku
70 g bu?ki tartej
sl pieprz
p? natki pietruszki
1,5-2 kg ziemniakw
zio?a prowansalskie
pieczarki
marchew
kukurydza
broku?y
papryka s?odka
oregano
bazylia
jogurt grecki
?y?eczka majonezu
olej
kawa?ek mas?a
Kurczaka kroimy w drobn? kostk? i siekamy, tak ?eby przypomnia?o mi?so mielone. Szynk? kroimy w paski i dodajemy do kurczaka. Dymk? kroimy w drobne kr??ki ( zarwno bia?? jak i zielon? cz???). Czosnek ucieramy z sol? i pieprzem. Wszystkie sk?adniki dok?adnie mieszamy. Formujemy placuszki i sma?ymy. Ziemniaki myjemy i kroimy w ?deczki. Polewamy olejem, posypujemy zio?ami prowansalskimi i sol?. Wyk?adamy na blach? pokryt? papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 45 minut. Pieczarki kroimy na ?wiartki i przysma?amy na dobrze rozgrzanym ma?le. Dodajemy pokrojon? dymk? i marchewk?. Dusimy warzywa prez ok. 5 minut i dodajemy broku?y i kukurydze. Przykrywamy patelni? pokrywk? i dusimy przez 10 minut. Gdy warzywa b?d? ju? mi?kkie dodajemy p? opakowania jogurtu greckiego, mieszamy i wy??czamy ogie?. ?y?eczk? jogurtu mieszamy z ?y?eczk? majonezu i nas sos do placuszkw jest ju? gotowy. Obiad jest ju? gotowy! 🙂







