Szybkie ciastko z kremem


deser / wtorek, 3 grudnia, 2013
Każdy z nas na pewno ma ochotę co jakiś czas na ciastko z kremem. Jednak kupić go w pobliskiej cukierni wybieramy w ostateczności, bo to przecież nie domowe ciastko, ani nie wiemy co się w nim znajduje.

Robiąc tradycyjną napoleonkę, kremówkę czy karpatkę zawsze zajmuje nam to dużo czasu. Postanowiłam więc wymyślić alternatywę dla każdego zabieganego miłośnika słodyczy! Przepis banalny a jakże pyszny! Smacznego!

składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
3/4 kostki masła
cukier puder

Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu tylko dajemy odrobinę mniej mleka, żeby budyń był gęściejszy. Gdy będzie gotowy odstawiamy do ostygnięcia uprzednio przykrywając folią. Wykrawamy z jednego i drugiego opakowania ciasta takie same kawałki, tak żeby zmieściło się na blasze i pieczemy każdy płat ciasta po kolei w temperaturze 180 stopni przez 15- 20 minut ( ciasto musi być zarumienione). Przed pieczeniem całe ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie urosło zbyt duże. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostygnięcia. Gdy budyń będzie już gotowy za pomocą miksera ucieramy najpierw masło, a następnie po łyżce dodajemy budyń i ucieramy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki, aby budyń się zmroził i stężał na około godzinę. Gdy na ciescie znajdują się wybrzuszenia należy je przekłuć widelcem. Na jeden płat ciasta nalewamy cała masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki! Nie dawałam dzisiaj zdjęć krok po kroku, gdyż przepis jest naprawdę prosty i wierzę ze dacie radę, do tego dosyć dokładnie wytłumaczyłam jak przyrządzić ciastko z kremem. Pamiętajcie też, żeby nie mieszać budyniu ani masy budyniowej, bo ‘podejdzie’  wodą i krem nada się do wyrzucenia. Smacznego!! 🙂