Puddingi i musy czekoladowe kojarzą nam się z ciężkim, słodkim, czasem nieco mdłym smakiem. Często napakowane śmietanką kremówką czy jajkami. Szukałam inspiracji co zrobić, aby cieszyć się to czekoladową przyjemnością bez myśli ‘Jejku będę wyglądała jak hipopotam!’. Jeśli jesteście wielkimi fanami czekolady, polecam Wam ten przepis!
5 łyżek kaszy manny
2 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1-2 łyżki cukru
do podania: np jagody goji, płatki migdałowe, żurawina, orzechy lub owoce sezonowe
Mleko zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i gdy tylko się rozpuści dodajemy łyżka po łyżce kaszę cały czas mieszając. Próbujemy i jeśli chcemy, aby nasz pudding był słodszy dodajemy cukru. Gotujemy kaszę około 3-4 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę i przekładamy do salaterek. Podajemy z płatkami migdałowymi, jagodami goji i żurawiną!
Nigdy nie przepadałam za klasycznymi musami czekoladowymi, ale twojego z mannej muszę koniecznie spróbować 🙂
http://tostzdzemem.blogspot.com/
Koniecznie spróbuj! Daj znać jak smakowało 🙂
Chyba nie jadłam takiego puddingu 🙂
A takiego z kaszy manny też nie próbowałam, chociaż już w życiu trochę musów czekoladowych pochłonęłam 😉 Ten będzie następny 🙂