Ry? na mleku a’la Belriso z jab?kiem i cynamonem


deser, ?niadanie / środa, 25 marca, 2020

Musimy os?odzi? sobie troszk? ten czas, w ktrym aktualnie si? znajdujemy. Jestem pewna, ?e ka?dy z nas ma zapas ry?u  na kilka tygodni, wi?c nie pozostaje nam nic innego jak zrobi? przepyszny kremowy ry? na mleku z dodatkiem jab?ka i cynamonu. Dodatek skyru sprawia, ?e nasz ry? jest przyjemnie kremowy, a smak przypomina popularny deser Belriso. Je?li wolicie s?odsz? wersj? to dodajcie wi?cej cukru lub miodu. Smacznego!

sk?adniki na 1 porcj?:
40g ry?u bia?ego
250ml wody
100ml mleka 2%
1-2 ?y?ki cukru
ekstrakt waniliowy lub ziarenka z po?owy 1 laski wanilii
1 opakowanie skyru
1 jab?ko
cynamon
1 ?y?eczka miodu

Przygotowanie:
Ry? gotujemy w 250ml wody (bez soli), jak ry? wch?onie wod?, wlewamy mleko, cukier (w zale?no?ci jak s?odki ry? lubicie), ekstrakt waniliowy i gotujemy ok. 10 minut, a? ry? wch?onie cz??ciowo mleko. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W tym czasie jab?ko kroimy w kostk? i przek?adamy na patelnie. Wlewamy 150ml wody i doprawiamy cynamonem, dusimy jab?ka, a? zmi?kn?, a woda wyparuje. Lekko ostygni?ty ry? ??czymy ze skyrem (mo?na u?y? skyru waniliowego, ale wtedy lepiej pomin?? cukier przy gotowaniu ry?u). Ry? podajemy z duszonymi jab?kami. 

Warto?ci od?ywcze na 1 porcj?:
KALORIE: 440 kcal
BIA?KO: 25,1g
T?USZCZE: 2,2g
W?GLOWODANY: 82,3g