Ka?dy z nas na pewno ma ochot? co jaki? czas na ciastko z kremem. Jednak kupi? go w pobliskiej cukierni wybieramy w ostateczno?ci, bo to przecie? nie domowe ciastko, ani nie wiemy co si? w nim znajduje.
Robi?c tradycyjn? napoleonk?, kremwk? czy karpatk? zawsze zajmuje nam to du?o czasu. Postanowi?am wi?c wymy?li? alternatyw? dla ka?dego zabieganego mi?o?nika s?odyczy! Przepis banalny a jak?e pyszny! Smacznego!
sk?adniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
2 budynie waniliowe bez cukru
4 ?y?ki cukru
3/4 kostki mas?a
cukier puder
Budynie gotujemy wed?ug instrukcji na opakowaniu tylko dajemy odrobin? mniej mleka, ?eby budy? by? g??ciejszy. Gdy b?dzie gotowy odstawiamy do ostygni?cia uprzednio przykrywaj?c foli?. Wykrawamy z jednego i drugiego opakowania ciasta takie same kawa?ki, tak ?eby zmie?ci?o si? na blasze i pieczemy ka?dy p?at ciasta po kolei w temperaturze 180 stopni przez 15- 20 minut ( ciasto musi by? zarumienione). Przed pieczeniem ca?e ciasto dok?adnie nak?uwamy widelcem, ?eby ciasto nie uros?o zbyt du?e. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostygni?cia. Gdy budy? b?dzie ju? gotowy za pomoc? miksera ucieramy najpierw mas?o, a nast?pnie po ?y?ce dodajemy budy? i ucieramy na g?adk? mas?. Wstawiamy do lodwki, aby budy? si? zmrozi? i st??a? na oko?o godzin?. Gdy na ciescie znajduj? si? wybrzuszenia nale?y je przek?u? widelcem. Na jeden p?at ciasta nalewamy ca?a mas? budyniow? i przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawa?ki! Nie dawa?am dzisiaj zdj?? krok po kroku, gdy? przepis jest naprawd? prosty i wierz? ze dacie rad?, do tego dosy? dok?adnie wyt?umaczy?am jak przyrz?dzi? ciastko z kremem. Pami?tajcie te?, ?eby nie miesza? budyniu ani masy budyniowej, bo 'podejdzie’ wod? i krem nada si? do wyrzucenia. Smacznego!! 🙂
