Tagiatelle w sosie szpinakowo-?mietanowym z kurczakiem


makarony, zdrowo / sobota, 30 listopada, 2013
Kolejne danie rwnie? ze szpinakiem. Wok? szpinaku niestety kr??y?y zawsze legendy i straszy?y ma?e dzieci. Przez to niestety wielu z nas nie chce nawet o nim s?ysze?. Ale makaron lubi ka?dy, wi?c mo?e by tak si? skusi? na taka propozycje?

Pozatym jest to wyj?tkowo szybkie i tanie danie co w przypadku mnie i moich rwie?nikw, ktrzy dopiero wdr??aj? si? w studenckie ?ycie jest ?wietn? propozycj? dania zrobionego przez siebie. Taki makaron jest przecie? sto razy lepszy i zdrowszy ni? kebab kupiony w budce na ulicy, czy inny fast-food. Zapraszam na przepis moi drodzy! i mam nadziej?, ?e b?dzie smakowa?o!

sk?adniki:
2 piersi z kurczaka
p? opakowania mro?onego szpinaku (ok. 300g)
ma?a cebula (lub p? du?ej)
z?bek czosnku
szklanka ?mietany 30%
p? opakowania makaronu tagiatelle
kawa?ek mas?a
bazylia i oregano (?wie?e albo suszone)
olej

Makaron gotujemy al dente. Pier? z kurczaka kroimy w drobn? kostk? i przysma?amy na oleju. Je?li chcemy ?eby nasz kurczak by? dobrze przysma?ony wrzucamy go na rozgrzany olej, a przyprawy dodajemy pod koniec gotowania. Je?li mamy ?wie?? bazyli? to siekamy j? i dodajemy do kurczaka razem z sol? i pieprzem. Na drugiej patelni przysma?amy czosnek i cebul?. Dodajemy lekko rozmro?ony szpinak i sma?ymy na wolnym ogniu. Je?li szpinak jest zamro?ony i sma?ymy go w wysokiej temperaturze, mo?emy ryzykowa? spaleniem szpinaku. Doprawiamy sol? i pieprzem. Gdy ju? szpinak b?dzie rozmro?ony i lekko przysma?ony dodajemy do niego kurczaka i kawa?ek mas?a. Ca?o?? mieszamy zalewamy ?mietan? i oregano i czekamy a? sos lekko zg?stnieje. Makaron ??czymy z sosem i zajadamy!

Jedna odpowiedź do “Tagiatelle w sosie szpinakowo-?mietanowym z kurczakiem”

Komentarze są wyłączone.