Tarta ze szparagami


tarty, vege, zdrowo / czwartek, 16 czerwca, 2016
Sezon na szparagi w pe?ni, wi?c tarta ze szparagami b?dzie w sam raz na zbli?aj?cy si? weekend! Pyszna zarwno na ciep?o jak i na zimno. A co najwa?niejsze – jest naprawd? prosta.

Je?li nie lubicie robi? ciast mo?ecie u?y? te? gotowego ciasta kruchego, ktre mo?ecie znale?? w ka?dym supermarkecie. Jednak mj przepis na kruche ciasto jest niezwykle prosty, wi?c na pewno dacie sobie rad?! To czas zabiera? si? za gotowanie!

sk?adniki:
ciasto:
1.5 szklanki m?ki pszennej
1 ??tko
3/4 kostki mas?a
4-5 ?y?ek wody

farsz:
1 por
2 p?czki szparagw
3 jajka
4-5 ?y?ek ?mietany 18%
1 ?y?ka oleju
25 g mas?a
gar?? tartego ??tego sera

Ciasto: Przesiewamy m?k?, kroimy zimne mas?o w drobn? kostk? i siekamy no?em do po??czenia sk?adnikw. Nast?pnie dodajemy ??tko, wod? i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ju? b?dzie wyrobione wyk?adamy nim form? do tarty (wcze?niej smarujemy form? mas?em) . Nak?uwamy widelcem i wk?adamy do lodwki na 30 minut.

Farsz: Pora dok?adnie myjemy, kroimy w kostk? i przysma?amy na oleju. Szparagi rwnie? myjemy i odcinamy g?wki i odstawiamy na bok. Usuwamy zdrewnia?e cz??ci ze szparagw, a pozosta?e kroimy w plasterki. Dodajemy do pora, mas?o i razem podsma?amy oko?o 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. W miseczce bardzo dok?adnie mieszamy jajka i ?mietan?. Gdy farsz b?dzie ju? zimny, mieszamy go z mas? jajeczno-?mietanow? i wylewamy na ciasto. G?wki szparagw uk?adamy na wierzchu.Tart? pieczemy przez 45 minut w temp. 200 stopni. Tart? ?wietnie smakuje zarwno na zimno jak i na ciep?o.

3 Replies to “Tarta ze szparagami”

Komentarze są wyłączone.