Czas na wtorek! A we wtorek co do chleba! 🙂 Dzisiaj pyszna, pomidorowa i lekko pikantna pasta z soczewicy. Zdrowa, dając dużo energii i jednocześnie bardzo smaczna 🙂 koniecznie wypróbujcie, to tylko chwila, a naprawdę warto!
składniki:
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 marchewki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
2 łyżki sosu sojowego
woda
przyprawy:
1 łyżka papryki słodkiej
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/4 łyżeczki chilli
sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki i przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy ok 4-5 minut. Kolejno wrzucamy soczewicę i wszystkie przyprawy. Smażymy całość 5 minut i wlewamy ok. 100 ml wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż soczewica ‘wypije’ cały płyn i znowu dodajemy wodę, aż do momentu, gdy soczewica będzie prawie rozgotowana. W połowie gotowania dodajemy słoiczek koncentratu. Gdy soczewica i warzywa będą już miękki (prawie rozgotowane), odstawiamy je, aż lekko przestygną i miksujemy blenderem na gładką masę. Uprzednio jednak usuwamy liścia laurowego i ziele angielskie.
Pasta nadaje się świetnie na grzanki, do chrupkiego pieczywa czy jako dip do surowych warzyw.
Podoba mi się przepis, na pewno wypróbuję 🙂