Tagine z kurczakiem i warzywami


danie jednogarnkowe, kolacja, obiad / czwartek, 7 lipca, 2016
W sklepach Lidl trwa w?a?nie tydzie? 1001 smakw, czyli mamy do wyboru mnstwo produktw z kuchni tureckiej czy arabskiej. Bardzo charakterystycznym daniem tego rejonu jest w?a?nie tagine, czyli danie najcz??ciej mi?sne przygotowywane w specjalnym kamionkowym garnku.

Nadszed? czas wakacji, wi?c coraz cz??ciej spotykamy si? z najbli?szymi na grillach i imprezach. Zamiast popularnej karkwki na wieczorn? uczt? polecam bardzo proste danie jednogarnkowe w orientalnej wersji! Taka uczta na pewno zapadnie w pami?ci Waszym znajomym!

sk?adniki:
500 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 cukinia
puszka pomidorw z cebul? i czosnkiem
puszka ciecierzycy (400 g)
3 ?y?eczki przyprawy do tagine
200 g kaszy bulgur
bazylia
3 ?y?ki jogurtu naturalnego+ 2 ?y?eczki pasty sezamowej
2 ?y?ki oleju

Na oleju podsma?amy kurczaka pokrojonego w kostk? i dodajemy przypraw? do tagine. Nast?pnie kroimy marchewk? w plastry, a papryk? w kostk? i dodajemy do garnka. Na koniec wrzucamy pokrojon? w p?plastry cukinie. Dusimy 5 minut i dodajemy pomidory z puszki, puszk? nape?niamy wod? i rwnie? wlewamy do garnka. Przykrywamy danie pokrywk? i dusimy 30-40 minut na wolnym ogniu. 10 minut przed ko?cem wrzucamy ods?czon? z zalewy ciecierzyc?. W tym czasie gotujemy kasz? bulgur wed?ug instrukcji na opakowaniu. Jogurt naturalny mieszamy z past? sezamow?. Danie wyk?adamy na talerz, polewamy sosem sezamowym i posypujemy listkami bazylii. Tagine podajemy z kasz? bulgur.