Drodzy Smakosze! Z związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi chciałabym Wam
życzyć Smacznego Jajeczka, mokrego Śmigusa Dyngusa, czasu spędzonego w gronie Najbliższych,
odpoczynku i spełnienia marzeń, życzy Creative in Kitchen, czyli Katarzyna Domagała!
A teraz czas na przepis na Mazurek Czekoladowy!
Tak zakochałam się w mazurkach, że wczoraj jak tylko wstałam postanowiłam wypróbować kolejny przepis! Dzisiaj mazurek czekoladowy. Oczywiście ciasto robimy tak jak w poście poniżej, a do tego posta dołączam tylko efekt końcowy 🙂
składniki:
ciasto kruche (kliknij tutaj)
100 g czekolady gorzkiej
10 g masła
100 ml śmietanki 30%
15 g miodu
1 łyżeczka cynamonu
żurawina, orzeszki ziemne bez soli
masa kajmakowa
Gdy już mamy upieczone ciasto pozostawiamy je do wystygnięcia. Następnie za pomocą szprycy nakładamy masę kajmakową w około formy. Śmietanę, miód i cynamon podgrzewamy w garnuszku (nie możemy zagotować śmietany!). Kolejno zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy, aż trochę masa przestygnie i gdy wciąż jest płynna wylewamy ją do środka mazurka. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi i żurawiną.
Zdrowych Spokojnych i Smacznych Świąt Wielkiej Nocy